Betere bescherming voor aankopen bij webwinkels
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders in het tweede kwartaal van dit jaar 55 procent meer online aankopen deden! In heel Europa was de stijging in die periode 37 procent. De enorme stijging is natuurlijk vooral te danken aan de coronamaatregelen. Mensen konden een aantal weken niet naar de winkels en kozen – massaal - voor de webshops.
Goed voor de ondernemers, vindt ANBO, die met de online aankopen tenminste nog omzet konden genereren. Maar aan de andere kant ook reden tot zorgen. Er zijn ook webwinkeliers die het niet zo nauw nemen met de regels en hun klant zeker niet als koning zien. De klant loopt daarmee soms risico.
Webwinkels moeten zich aan regels houden
Het kabinet gaat hier actie op ondernemen. Mensen die iets kopen in een webwinkel moeten beter worden beschermd. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) vindt dat die consumenten dezelfde bescherming moeten krijgen als kopers in een fysieke winkel, bijvoorbeeld bij het retourneren van artikelen. Zij komt daarom met een wetsvoorstel dat de ondernemers verplicht om duidelijkheid te geven. Bijvoorbeeld door helder te maken met welke andere partijen zij samenwerken, of door informatie op hun website (waaronder social media) volledig en duidelijk te laten zijn.
Minder risico voor klanten
ANBO vindt dit een uitstekende ontwikkeling. Wij horen regelmatig klachten van onze leden over onduidelijke bezorgtijden, aankopen die van een geheel andere aanbieder komen, of dat zij een aankoop die niet bevalt, niet of met heel veel moeite kunnen terugsturen.
Goed dat deze wet er komt. Jammer is dat volgens een Europese richtlijn alle EU-lidstaten pas in 2022 consumenten van webwinkels beter moeten beschermen. ANBO gaat ervan uit dat Nederland hier eerder mee gaat beginnen.
