25 september 2017

Beroependebat valt Tweede Kamer zwaar

Wat te doen voor oudere werknemers in de laatste jaren voor hun pensionering arbeidsongeschikt raken omdat zij een zwaar beroep hebben? De Tweede Kamer discussieerde er vorige week over, maar kwam er niet uit. En doet dat al zes jaar niet.

Grote gevolgen

Het afschaffen van vut-regelingen én het verhogen van de AOW-leeftijd hebben tot gevolg dat mensen met zware beroepen voortijdig uitvallen. Toen de AOW-leeftijd werd verhoogd, zou voor deze zware beroepen extra aandacht komen. Zij zouden bijvoorbeeld wel eerder met AOW kunnen. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma moest, niet voor de eerste keer, de Kamer laten weten dat er geen goede definitie van zware beroepen bestaat. Ook overleg met de sociale partners had geen resultaat opgeleverd.

In de kou

GroenLinks vond dat beroepen met veel uitval zware beroepen waren. Maar VVD en D66 zagen daarin een soort bonus op slecht beleid. 50Plus en SP wilden de AOW-leeftijd terug naar 65 – onbespreekbaar voor de anderen. Iedereen was het er wel over eens dat mensen op normale manier naar de AOW-leeftijd moeten kunnen werken, dat zij op tijd moeten kunnen omscholen of door bedrijven op andere plekken moeten worden gezet. Maar omdat dat maatregelen zijn die pas op lange termijn vrucht afwerpen, blijven de huidige getroffen oudere werknemers in de koud staan.

Naar overzicht
Inkomen