8 december 2015

Belastingverlaging gaat toch door

De vijf miljard euro belastingverlaging gaat waarschijnlijk toch door. Het Kabinet sloot vanochtend een akkoord met D66, waardoor er waarschijnlijk een meerderheid is om de plannen door de Eerste Kamer te loodsen. Gepensioneerden staan volgens ANBO weer achteraan in de rij: werkenden gaan er volgend jaar gemiddeld 2,6 % op vooruit en ouderen gemiddeld 0,2%.

Eerste gebaar

Volgens Liane den Haan directeur-bestuurder van ANBO is het motto van het Kabinet ‘Werken moet lonen’. “Daar is alles op gericht. De koopkracht van gepensioneerden blijft al jaren achter op werkenden. Het Kabinet komt nu met een eerste gebaar richting koopkrachtverlies van senioren. Niet alleen voor 2016, maar ook voor 2017 en verder is er structureel 100 miljoen euro gereserveerd voor de ouderenkorting. Dat betekent een kleine reparatie van het koopkrachtverlies, maar is in feite een ‘doekje voor het bloeden’. En iedereen gaat het in feite geld kosten. Want de extra maatregelen worden gedekt door tarieven van de 2e en 3e belastingschijf minder te verlagen. Dus een deel van de verhoging van de ouderenkorting, wordt hierdoor weer beperkt.”

Kleine spaarders ontzien

Senioren met een laag inkomen zullen nauwelijks profiteren van een hogere ouderenkorting; mensen met alleen AOW al helemaal niet. Die betalen geen inkomstenbelasting door een te laag inkomen. Kleine spaarders worden ontzien; het vermogen in box 3 wordt met 3.000 euro hoger vrijgesteld. Dit kan voor sommige ouderen die geconfronteerd zijn met het schrappen van de ouderentoeslag wat soelaas bieden.

Lees hier de brief van het kabinet