14 maart 2017

Belastingtips deel 2: Nieuwe woning en zorgkosten

Net als de Belastingdienst kunnen wij het doen van aangifte niet leuker maken, wel makkelijker. Daarom geven we u deze hele week tips voor uw belastingaangifte. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat mensen geld laten liggen. Met de tips van ANBO's belastingexpert Alex van Scherpenzeel weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft!

Tip 3: Nieuwe woning

Hebt u vorig jaar een andere woning gekocht met een financiering? Alle kosten die u gemaakt heeft waarvoor u een lening hebt afgesloten, zijn aftrekbaar. "Houd er rekening mee dat de Belastingdienst alleen de hypotheekrente in de vooraf ingevulde aangifte opneemt. Andere kosten, zoals de taxatie en de hypotheekakte moet u zelf opgeven", legt Van Scherpenzeel uit.

Tip 4: Zorgkosten aftrekken

Hebt u vorig jaar kosten voor zorg gemaakt die niet door uw zorgverzekeraar zijn vergoed? Bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen of hulpmiddelen? Dan kan het zijn dat u die (onder bepaalde voorwaarden) mag opvoeren bij uw belastingaangifte. Van Scherpenzeel: "U betaalt dan minder belasting of krijgt soms zelf belasting terug. Wist u dat ook kosten voor reiskosten voor zorg mag aftrekken die u voor een ziek gezinslid hebt gemaakt? Kijk via deze link welke kosten voor zorg u mag opvoeren."

ANBO Belastingservice

Als u hulp nodig heeft bij het invullen van de belastingaangifte kunt u gebruik maken van de ANBO Belastingservice. Een goed opgeleide belastinginvuller komt dan bij u thuis en helpt u met het invullen van uw aangifte. Van Scherpenzeel: "De vrijwilligers kunnen u ook helpen met aanvragen van zorg- en huurtoeslag als u daar recht op heeft. Voor de Belastingservice gelden bepaalde voorwaarden." Klik hier om te kijken wat die zijn.