7 augustus 2015

Belastingdienst waarschuwt voor phishingsmails

“De phishingmails die cybercriminelen sturen zien er steeds echter uit. Ze gebruiken het logo van een bedrijf en ze zijn in perfect Nederlands geschreven”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO over het bericht dat de Belastingdienst deze week op haar website heeft gezet.

Trap er niet in

De organisatie waarschuwt mensen dat er namens hen valse e-mails worden gestuurd die ondertekend zijn door Bob Mols of Peter Veld. In de mail staat dat mensen zo snel mogelijk hun belastingschuld moeten betalen. “De Belastingdienst, maar ook banken of andere overheidsinstanties zoals het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zullen u nooit via een e-mail vragen om een rekening te betalen. Dus trap er niet in!”, besluit Den Haan.

Tips

Phishingmails zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Vaak is het e-mailadres van de afzender afwijkend van het bedrijf waar de e-mail zogenaamd namens wordt verstuurd;
  • Vaak moet je via een link in de e-mail op een website gegevens invullen, zoals je rekeningnummer en je wachtwoord;

Bekijk op de site van veiliginternetten.nl hoe je spam, virussen en neptelefoontjes herkent.

Bel bij twijfel het bedrijf

Helaas verzinnen criminelen telkens weer iets nieuws en de phishingmails zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echte e-mails. Den Haan: “Daarom een laatste advies: bij twijfel altijd contact opnemen met het echte bedrijf. En niet het telefoonnummer bellen dat in de e-mail staat. Dat is onderdeel van de oplichting. Met wat extra moeite voorkom je een hoop ellende!”  

Ook Ziggo waarschuwde vorige maand voor valse e-mails.