28 januari 2014

Belastingdienst heeft achterstand toeslagen

 “Staatssecretaris Weekers van Financiën maakt zich er wel een beetje makkelijk vanaf”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Ze reageert op de uitspraak van de staatssecretaris die zei dat enig ongemak om fraude met belastingtoeslagen te voorkomen onvermijdelijk is. De Belastingdienst kampt met grote uitbetalingsachterstanden voor de huur- zorg- en andere toeslagen, omdat zo’n 125 duizend mensen niet of niet op de juiste manier hebben gereageerd op het verzoek van de Belastingdienst om één rekeningnummer door te geven waar het geld op gestort kan worden.

Niet de ‘schuld’ afschuiven

Den Haan: “In november 2013 is bekend geworden dat iedereen die een toeslag ontvangt één rekeningnummer moet opgeven. Die mensen zouden daar in het eerste kwartaal van 2014 bericht over krijgen. Dat men tijdens de verwerking van het juiste rekeningnummer géén toeslag zou ontvangen stond er niet bij. Hierdoor komen duizenden mensen in de problemen. Staatssecretaris Weekers moet de ‘schuld’ nu niet bij de burgers in de schoenen schuiven, maar dit snel oplossen."

Belastingdienst trekt aan de bel

Vorige week trokken een aantal medewerkers van de Belastingdienst anoniem aan de bel. Ze gaven voorbeelden van gezinnen die al maanden op hun toeslag wachten. Sinds de fraude met toeslagen met Oost-Europeanen vorig jaar april aan het licht kwam zijn de regels aangescherpt. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat mensen zich inschreven als ‘spookburger’ bij gemeenten en op die manier aanspraak maakten op toeslagen en uitkeringen.

Update

Groen Links vindt dat de Belastingdienst tot 1 juli geen toeslagen mag stopzetten vanwege het invoeren van de één-bankrekening-maatregel. Ook is de partij voorstander van een overgangstermijn. Vorig jaar kwam grootschalige fraude door Oost-Europeanen met toeslagen zoals de huur- en zorgtoeslag aan het licht. Sindsdien mag de toeslag nog maar op één rekeningnummer gestort worden. Volgens Groen Links zijn door deze maatregel honderdduizend mensen afgelopen maand de dupe geworden, omdat zij geen toeslag hebben ontvangen terwijl ze daar wel recht op hadden. GroenLinks is van plan dinsdag een nieuw debat aan te vragen over deze kwestie.

Update 2

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij niet van plan is zijn beleid voor de uitbetaling van toeslagen te veranderen. Toeslagen worden voortaan op één rekeningnummer bijgeschreven. Aanpassen zou haaks staan op het antifraudebeleid van het kabinet. Weekers gaf wel aan dat hij extra mensen bij de Belastingtelefoon wil inzetten nu blijkt dat veel mensen hun toeslagen van afgelopen maand niet hebben ontvangen. Ook wil hij in sommige gevallen meteen achterstallige toeslagen uitbetalen en niet wachten tot de oorspronkelijke uitbetaaldatum.