18 juli 2016

Begin met u, dan zit je altijd goed

Meer dan een kwart van de bijna 1500 ondervraagde senioren geeft aan dat hun kinderen hen vroeger met u moesten aanspreken. Nu hoeft dat niet meer. Voor de kleinkinderen zijn opa en oma gewoon 'je' (67%). Slechts 13 procent van de grootouders wil door de kleinkinderen met 'u' aangesproken worden. Dit blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO over tutoyeren.

Leeftijd en relatie doorslaggevend voor tutoyeren

Senioren hebben de beleefdheidsvorm zelf wel hoog in het vaandel staan. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Ze laten dit voornamelijk afhangen van de persoon en welke relatie ze met die persoon hebben. Voor bijna de helft is iemands leeftijd de doorslaggevende factor om diegene wel of niet met 'u' aan te spreken."

Instanties moeten altijd 'u' gebruiken

Bijna 80 procent (78%) vindt dat organisaties en instanties altijd de u-vorm moeten gebruiken. Ook op social media. Of zoals een van de ondervraagden zei: begin met u, dan zit je altijd goed.

Oudjes, krasse knar en bejaarde negatief

ANBO heeft de ondervraagden ook termen voorgelegd die gehanteerd worden om hun doelgroep aan te duiden. Senior en vijftigplusser worden als meest positief ervaren. Oudjes, krasse knar en bejaarde als meest negatief.

Over dit onderzoek

84% van de respondenten is lid van ANBO. De gemiddelde leeftijd ligt met 43% tussen de 61 en 70 jaar. 39% van de ondervraagden is tussen de 71 en 80 jaar. De verdeling man/vrouw is 48%/52%.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten

Bekijk, hierhier en hier welke media aandacht hebben geschonken aan het onderzoek.