05 november 2018

Banken introduceren 'Geldmaten' voor alle klanten

De geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank worden op termijn geel en gaan Geldmaat heten. De automaten krijgen hetzelfde uiterlijk en verschijnen vanaf het eerste kwartaal van 2019 stapsgewijs in het straatbeeld. Bij deze nieuwe Geldmaten kunnen klanten steeds onder dezelfde voorwaarden pinnen. "Een prima initiatief", vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Goed dat de banken elkaar hebben gevonden in deze samenwerking."

ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) werken samen aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. Vanaf begin 2019 dragen de drie banken hun automaten geleidelijk over aan GSN, die de geldautomaten al sinds 2011 voor hen beheert. De totstandkoming van het nieuwe geldautomatennetwerk gebeurt in dialoog met relevante belangenorganisaties, zoals ANBO. Hierbij staat gebruiksgemak voor de particuliere en zakelijke eindgebruiker voorop.

Pinnen: ook in de toekomst

Nederlanders doen minder dan vier op de tien betalingen contant, zo bleek vorige week nieuwe cijfers waar het AD  over schreef. Er zijn in Nederland zo'n vier miljoen mensen die op de een of andere manier minder goed in staat zijn om (altijd) te pinnen. Dat zijn laaggeletterden, mensen met een visuele beperking, groepen mensen die onder bewind staan, groepen dak- en thuislozen en een deel van de ouderen. Van de 75-plussers rekent nog in 61 procent van de gevallen contant af.

De nieuwe pinautomaat Geldmaat
Inkomen