04 maart 2019

'Apothekers moeten contant geld accepteren'

Ook apothekers moeten verplicht zijn om contant geld te betalen. Dat eist een groep consumentenorganisaties op, waaronder de Consumentenbond, ANBO en Ieder(in). Vandaag stuurden zij een brief naar de Tweede Kamer. Ook CDA en 50Plus willen dat apotheken contant geld accepteren, en dienden daartoe een motie in. 

Nadat apothekersketen Benu besloot om tóch weer contant geld te accepteren, is het nu zaak dat de rest van de sector volgt. Boots apotheken heeft al laten weten hun besluit om geen contant geld te accepteren niet terug te draaien. Brancheorganisatie KNMP weigert zich te bemoeien met individuele bedrijfsvoeringen, zo lieten zij aan de Consumentenbond weten. 

Niet willen of kunnen pinnen

Er zijn in Nederland zo'n vier miljoen mensen die op de een of andere manier minder goed in staat zijn om (altijd) te pinnen. Dat zijn laaggeletterden, mensen met een visuele beperking, groepen mensen die onder bewind staan, groepen dak- en thuislozen en een deel van de ouderen. Daar komen de mensen die niet wíllen pinnen - bijvoorbeeld vanwege privacy - nog bij. Van de 75-plussers rekent nog in 61 procent van de gevallen contant af.  

Wettig betaalmiddel

Nederlanders doen minder dan vier op de tien betalingen contant, zo bleek eind vorig jaar uit nieuwe cijfers. Daarom stelde De Nederlandse Bank dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. DNB heeft sowieso specifieke aandacht voor de voortgaande ontwikkeling van elektronisch betalingsverkeer en het belang van de mogelijkheid om contant te kunnen betalen, zo bleek ook uit de langetermijnvisie die vorig jaar zomer gepresenteerd werd. DNB benoemt de waarde van contant geld expliciet:als wettig betaalmiddel, als betaalmiddel dat privacy waarborgt, als terugvaloptie wanneer het elektronische betalingsverkeer uitvalt, als betaalmiddel specifiek voor kwetsbare groepen en als middel voor budgetbeheer.

Europese wetgeving verbiedt pin-only bij gemeenten

Overigens speelt het probleem niet alleen bij apotheken. Ook veel gemeenten hebben geprobeerd een zogeheten pin-only-beleid te voeren. Daar moeten zij echter op terugkomen: Niet alleen ANBO en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn tegen het beleid dat er alleen gepind kan worden aan de balie van het gemeente, ook de Europese Centrale Bank heeft gewaarschuwd: volgens het Europees recht is alleen pinnen niet toegestaan. Ook in dat geval dienden CDA en 50Plus een motie in, die ook is aangenomen. Gemeenten worden daarmee verplicht om weer contant geld te accepteren. 

contant geld
Inkomen