11 juni 2013

APG vreest 'kaalslag' pensioenen

Nieuwe cijfers van pensioenuitvoerder APG bewijzen dat het plan van het kabinet om de pensioenopbouw te verlagen zeer onverstandig zijn. Net als ANBO en vele andere pensioenexperts meldde APG vandaag in de Telegraaf dat een pensioen van 40 tot 45 procent van het laatstverdiende loon de realiteit wordt bij het lagere opbouwpercentage van 1,75 procent. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schetst volgens APG een veel te rooskleurig beeld. Volgens de bewindsman krijgen jonge werknemers zelfs met een lagere opbouw nog altijd 67 tot 79 procent van het laatstverdiende loon.

Onvoldoende

In de kabinetsplannen kunnen werknemers voortaan jaarlijks minder belastingvrij pensioen opbouwen. In het regeerakkoord is afgesproken dat de fiscaal toegestane pensioenopbouw omlaag gaat van 2,25 procent nu naar 1,75 procent vanaf 2015. Ook de afspraken die werkgevers en werknemers vlak voor het weekend maakten, waarbij nu bij gespaard mag worden tot 1,85 procent, bieden onvoldoende verlichting, zo stelt ANBO.

Hoorzitting pensioenplannen

Gisteren organiseerde de Tweede Kamer een hoorzitting over de aanpassing van het zogeheten Witteveenkader, waarin de fiscale opbouw van het pensioen geregeld is. Ook ANBO leverde een bijdrage, met als uitgangpunt dat de kabinetsplannen leiden tot een te laag pensioenbedrag, zeker voor jongeren. Daarnaast staat Nederland aan de vooravond van een nieuw pensioenstelsel. Verlaging van het fiscaal toegestane opbouwpercentage leidt tot een aanzienlijke inperking van de mogelijkheden om de nieuwe pensioencontracten adequaat vorm te geven.

 

ANBO-beleidsadviseur Maarten Hendriks bepleit in de Tweede Kamer een hogere pensioenopbouw. (Foto: VGPME)

ANBO riep het kabinet al eerder dringend op om de per 2015 voorgenomen verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw met 0,4 procentpunt van tafel te halen. Op basis van eerdere berekeningen van de Volkskrant bleek al dat voor veel Nederlanders in de toekomst anders het pensioen niet hoger uitkomen dan zo’n 50 procent van het laatstverdiende loon. Met de nieuwe cijfers van APG wordt die verwachting verder naar beneden bijgesteld.

'Eigen' akkoord

ANBO maakte eerder deze maand afspraken met de ouderenbonden, FNV Jong en CNV Jongeren over een toekomstbestendig en generatieproof pensioen. Dit akkoord verdeelt de pensioenrisico’s eerlijker en smoort een dreigend generatieconflict over de pensioenen in de kiem. ANBO-directeur Liane den Haan zei eerder dat dit akkoord een perfecte basis biedt voor een duurzaam nieuw pensioenstelsel.