29 mei 2012

AOW'er wordt koopje voor werkgevers

ANBO vreest voor verdringing van werknemers van 55-plus, als het veel goedkoper wordt om een 65-jarige aan te nemen. Zo is vandaag te lezen in De Volkskrant. Minister Kamp (Sociale Zaken) wil het voor werkgevers gemakkelijker maken om werknemers die met pensioen gaan te laten doorwerken, of doorwerkende AOW'ers aan te nemen. ANBO is bang dat het voor 'gewone' oudere werknemers nog moeilijker wordt om een baan te vinden.

Soepele voorwaarden

Om 65-plussers aantrekkelijker te maken wil de minister hun arbeidsvoorwaarden versoepelen. In het plan krijgen gepensioneerden bij ziekte maar zes weken doorbetaald, tegen twee jaar voor andere werknemers. Ook mogen werkgevers gepensioneerden onbeperkt tijdelijke contracten aanbieden. Andere werknemers moeten na drie keer een vaste aanstelling krijgen. Tenslotte krijgen doorwerkende AOW'ers recht op het minimumloon.

Werknemers worden automatisch ontslagen bij het bereiken van de AOW-leeftijd (nu 65 jaar). Een nieuw contract is op basis van nieuw af te spreken voorwaarden.  

Ander regime

ANBO kan zich vinden in een lichter arbeidsrechtelijk regime voor AOW'ers, maar niet als het gaat om kernzaken als doorbetaling bij ziekte of loon.

Het plan is goedgekeurd door de ministerraad en naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Update

ANBO-directeur Liane den Haan geeft commentaar bij de NOS. Ook was ze vanmorgen bij WekkerWakker van Omroep MAX.