18 december 2020

Anneke Sipkens nieuwe directeur-bestuurder ANBO

Anneke Sipkens wordt per 1 januari 2021 de nieuwe directeur-bestuurder van ANBO. Ze was de afgelopen vier jaar directeur van stichting DOEN. Haar missie is om te zorgen dat de groeiende groep ouderen actief blijft meedoen. “We moeten vernieuwen om de maatschappelijke impact van ouderen verder te versterken.”

Sipkens is opgeleid tot bedrijfspsycholoog en bedrijfskundige. Ze heeft jarenlang gewerkt als marketeer voor gerenommeerde bedrijven zoals Unox, Iglo, Unilever en Douwe Egberts. Maar heeft zich later toegelegd op het adviseren van bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Mooier

De laatste jaren leidde ze de stichting DOEN, die startende ondernemers ondersteunt die risico’s durven nemen om de wereld een stukje beter en mooier te maken. Nu gaat ze zich dus toeleggen op het mooier en beter maken van de wereld voor ouderen.

Bekijk hieronder het interview met Sipkens:

Elkaar helpen

Anneke Sipkens is geboren in 1962, woonachtig in Reeuwijk maar komt uit een Friese familie, en heeft vier kinderen. Haar grootste uitdaging is om ANBO verder te laten groeien en te innoveren. “ANBO staat als een huis, maar aangezien we nog meer ouderen krijgen die nog ouder worden, is het belangrijk om te vernieuwen. Om bijvoorbeeld meer in doelgroepen te denken. Maar ook nieuwe diensten te ontwikkelen zoals het ondersteunen van ‘communities’ van ouderen die elkaar helpen. En strategische samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties.”

Stevig inzetten

Ook wordt ze het gezicht van onze belangenbehartiging. “We staan voor grote uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid en inkomen. Bijvoorbeeld: het tekort aan seniorwoningen neemt toe, de behoefte aan meer saamhorigheid in de wijken ook. Dus moeten we toe naar hele nieuwe woonvormen waar je met elkaar prettig ouder kan worden. Ouderen willen actief blijven en daar moeten binnen hun directe woonomgeving mogelijkheden voor zijn en dus zullen we moeten investeren in wijken en welzijn. Maar denk ook aan het nieuwe pensioenstelsel. Dat zal de koopkracht van ouderen moeten verbeteren. Want het pensioen heeft de afgelopen tien jaar stil gestaan, terwijl de kosten voor ouderen steeds meer stijgen. Voor de verbetering van de koopkracht van ouderen gaan wij ons stevig inzetten!”

Directeur-bestuurder Anneke Sipkens
Directeur-bestuurder Anneke Sipkens