07 mei 2019

Angela Groothuizen: ‘Het draait om samen herinneringen maken’

Een zestigste verjaardag in het vooruitzicht, dochters die op het punt staan om uit te vliegen en puzzelstukjes uit de familiegeschiedenis die op hun plek vallen. Voor Angela Groothuizen hét moment om de balans op te maken. "Met een beetje mazzel word ik honderd. Hoe ga ik die veertig jaar invullen?", vraagt ze zichzelf af in het nieuwe ANBO Magazine dat vandaag verschijnt en dat grotendeels in het teken staat van Gezin & Familie.

Terwijl reparateurs op de achtergrond aan de kapotte vaatwasser sleutelen, vertelt presentator, tv-coach, muzikant en theatermaker Angela Groothuizen (59) aan haar grote keukentafel aan ANBO over haar familie. Het zijn allemaal bezige bijen, creatief ook, een hechte club. Haar dochters hebben zelfs – zonder dat ze het zo bedoelden – inspiratie geleverd voor Angela's nieuwe theatervoorstelling 'Lueke binge'. "Die naam verwijst naar een zelfgemaakte strippenkaart die ik vijftien jaar geleden op Moederdag kreeg. 'Ik gaa met je lueke binge', stond erop. Lola was destijds acht en Nona zes, maar ze hadden toen al door dat het in het leven gaat om samen dingen doen, om herinneringen maken. Een gekleide asbak is natuurlijk ook leuk, maar het draait niet om spullen." Lueke binge is vanaf september te zien in diverse theaters in het land.

Deur altijd open

Bij Groothuizen was er in haar ouderlijk huis altijd aanloop. "Dat is de levensles die ik van mijn moeder heb meegekregen: zet je deur altijd open voor iedereen. Mijn eettafel zit vaak vol met jongvolwassenen. Dat doet me denken aan de ge¬zelligheid van vroeger."

Zwakke plek

"Thuis is een zwakke plek, als het niet goed gaat met je kin¬deren of je relatie, dan vraag je je tijdens het werk toch af wat je aan het doen bent. Zij zijn het allerbelangrijkst. We zijn een harmonisch gezin, niet van het ruzie maken maar juist van elkaar ondersteunen. Twaalf jaar geleden stopte Rob, mijn partner, met werken. Hij kreeg een burn-out, zo eentje waardoor je nooit meer teruggaat naar je oude werksituatie. Hij was regisseur en succesvol in de reclamewereld. Jarenlang zag ik het gebeuren: 's ochtends haastig weg en 's avonds pas om elf uur weer thuis. Toen besloten we dat hij het huishouden ging doen. Ik moest het loslaten dat hij de onderbroeken anders opvouwt dan ik. Dat doet hij trouwens veel beter! Ineens kon hij mee met schoolreisjes, daar genoot hij van. Hij is er ook veel voor zijn eigen vader geweest tijdens de laatste jaren van diens leven."

Het complete interview staat in ANBO Magazine, dat vandaag bij al onze leden op de mat of in de brievenbus valt.

Naar overzicht
Gezondheid