15 september 2016

ANBO's oproep voor pensioendebat: niet korten tijdens ECB-acties

Heel 2016 hangen mogelijke pensioenkortingen voor 2017 al als een donderwolk boven het hoofd van gepensioneerden. Vanavond debatteert de Tweede Kamer hierover op verzoek van 50Plus. Hoewel ANBO het een goede zaak vindt dat dit onderwerp op de politieke agenda staat, is het eigenlijk te vroeg om hierover te debatteren. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Eind oktober komt De Nederlandsche Bank (DNB) met de cijfers van het derde kwartaal. Het was beter geweest om dan hierover met elkaar te discussiëren, omdat je dan beter zicht hebt op de uiteindelijke dekkingsgraden."

Kortingen zijn onnodig, onwenselijk en schadelijk

ANBO zet zich in om kortingen te voorkomen. Den Haan: "Pensioenkortingen zijn onnodig, onwenselijk en schadelijk. We hebben een brief geschreven aan de Tweede Kamer met daarin een voorstel waardoor korten niet nodig hoeft te zijn. Achter de schermen praten onze beleidsmedewerkers met pensioenfondsen en Kamerleden om dit plan over het voetlicht te brengen."

ANBO's voorstel: Schuif kortingen twee jaar op

De boodschap van het voorstel is simpel: schuif mogelijke kortingen minimaal twee jaar op. Den Haan: "Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) waarbij de rente kunstmatig laag wordt gehouden geeft geen realistisch beeld van hoe pensioenfondsen er werkelijk voor staan. Mocht de rente de komende twee jaar aantrekken dan vindt er geen korting plaats. Mocht de rente niet aangetrokken zijn, dan kan de korting die oorspronkelijk over tien jaar wordt uitgesmeerd plaatsvinden in acht jaar. Dus als een pensioenfonds de korting 2 jaar opschort, wordt de kortingsperiode na 2 jaar niet 10 maar 8 jaar."

Koopkracht van gepensioneerden onder druk

Uit het koopkrachtonderzoek van ANBO (2015) blijkt dat gepensioneerden er sinds 2008 zes keer harder op achteruit zijn gegaan dan werkenden. Uit verschillende peilingen en onderzoeken blijkt dat steeds meer gepensioneerden moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Eventuele kortingen vanaf 2017 zullen hoe dan ook een flinke negatieve impact hebben op de koopkracht van gepensioneerden. ANBO gaat het debat volgen en is benieuwd naar de uitkomst.

Lees hier de brief die ANBO aan de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin het hele voorstel wordt uitgelegd.