24 oktober 2017

ANBO’s Hulpfonds Woningaanpassingen blijft nodig

Ons Hulpfonds Woningaanpassingen blijkt helaas nog steeds hard nodig. Dat concluderen we ruim twee jaar na de oprichting van het fonds én uit het verhaal van Corrie ten Cate uit Hengelo.

Ze woont al dertig jaar in een huurappartement in Hengelo. Het complex wordt beheerd door een woningcorporatie. Mevrouw Ten Cate is slecht ter been en komt steeds moeilijker de trap op naar haar woning op de eerste verdieping. Een traplift in de gemeenschappelijke ruimte van haar huurcomplex zou het probleem oplossen. Ze vraagt in oktober 2015 bij de gemeente een tegemoetkoming voor het plaatsen van een traplift aan. De gemeente wijst de aanvraag af.

Mevrouw Ten Cate tekent bezwaar aan tegen de afwijzing. Haar dochter Els vraagt via de ANBO Raad & Daad Advieslijn om ondersteuning als er in oktober 2016 nog altijd geen uitsluitsel is. Uiteindelijk komt de zaak in januari van dit jaar voor de rechtbank.

Geen toestemming

ANBO bepleit dat de gemeente op grond van de Wmo met een maatwerkoplossing had moeten komen, in dit geval een traplift. In de Wmo staat beschreven dat de gemeente de eigenaar van de woning niet om toestemming hoeft te vragen. Ook vermeldt ANBO dat de toegankelijkheid van het gebouw wordt beoordeeld door de brandweer, niet door de woningbouwvereniging.

In maart 2017 geeft de rechtbank de gemeente de opdracht
de zaak opnieuw te beoordelen en eventueel de hardheidsclausule toe te passen. In de Wmo 2015 is al bepaald dat de woningcorporatie niet hoeft in te stemmen met een aanpassing in de woning zelf. Door deze uitspraak geldt dit vanaf nu ook voor de algemene ruimtes in een huurcomplex.

Ontzettend goed

Een maand later zegt de gemeente Hengelo een bedrag van €2500,- toe als tegemoetkoming in de kosten voor de traplift. Al eerder kende het Hulpfonds van ANBO €1000,- financiële steun toe. De traplift kan nu dus worden besteld.

Onze partner, trapliftexpert Otolift, steunt ons initiatief en biedt trapliften aan tegen een gunstige prijs. In juli dit jaar heeft de onderneming de traplift geplaatst bij mevrouw Ten Cate. Zij is uiteraard blij met het feit dat er nu eindelijk een traplift is. "De begeleiding van ANBO krijgt van mij een dikke tien. Ik ben ontzettend goed geholpen. Zonder ANBO had ik dit nooit voor elkaar gekregen." Dochter Els ten Cate: "ANBO's hulp heeft me duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om krachten te bundelen. Ik ben meteen lid geworden."

Wilt u ook mensen zoals mevrouw Ten Cate helpen zodat zij zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Klik dan op onderstaande button en doneer aan het Hulpfonds Woningaanpassingen van ANBO. Alle bijdragen zijn welkom!

Doneren

Al 25 woningaanpassingen

In twee jaar tijd heeft ANBO 25 keer een woningaanpassing mogelijk gemaakt zoals vervanging van antislip-zeil, een verhoogd toilet, het verbreden van een deur, badkameraanpassing en de aanschaffing van een ondersteunend bed. "ANBO vergoedt een gedeelte van de aanpassing via het Hulpfonds dat bestaat uit donaties van leden, mensen die senioren een warm hart toedragen of organisaties:, vertelt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Dat is vaak voldoende om een hulpmiddel betaalbaar te maken. Zo laten we zien dat relatief kleine bijdragen al een wereld van verschil kunnen maken. Een bijdrage van €1000,- is onvoldoende voor de installatie van een traplift, daarom helpt Otolift al sinds de oprichting van het Hulpfonds. Zij plaatsen tegen sterk gereduceerd tarief trapliften en in het geval van mevrouw Ten Cate en een andere installatie in 2016 werkten zij zelfs gratis. Op deze manier kunnen we met beperkte middelen tóch veel doen."

Lees hier meer over het Hulpfonds.

Bekijk hieronder een korte impressie van de installatie. Meer hierover in ANBO Magazine 6 dat eerder deze maand is verschenen.

Naar overzicht
Wonen