16 december 2016

ANBO's eindejaarstips inkomstenbelasting 2016

Net voor het einde van het jaar loont het om uw belastingzaken nog eens goed onder de loep te nemen, want in januari valt de blauwe envelop van de Belastingdienst bij u op de mat. Of u krijgt rond die tijd een bericht in uw Berichtenbox op Mijnoverheid.nl. 

Lang niet iedereen betaalt het juiste bedrag aan inkomstenbelasting. Het kan u soms veel (belasting)geld schelen! Wilt u daar in 2017 van profiteren, dan moet u de volgende zaken nog in december uitzoeken. ANBO zet een aantal interessante besparingstips voor u op een rij.

Zorgkosten aftrekken

Maakt u kosten vanwege ziekte of een handicap? Dan kunt u misschien een deel daarvan terugvragen aan de Belastingdienst. Uiteraard gelden hier wel voorwaarden voor. Wist u dat u ook een kilometervergoeding voor doktersbezoek aftrekbaar is? Of dat fysiotherapie, tandarts en specialist ook onder aftrekbare kosten vallen. Kijk hier voor het volledige overzicht en de voorwaarden.

Ook als u helemaal geen belasting betaalt, is het toch verstandig om aangifte inkomstenbelasting te doen als u zorgkosten heeft. U krijgt dan geen belastingteruggave, maar mogelijk wel een teruggave uit de Regeling Tegemoetkoming specifieke zorgkosten (TSZ-regeling). Deze is speciaal bedoeld voor mensen met aftrekbare zorgkosten bij een laag inkomen. Bijvoorbeeld met alleen een AOW-pensioen.

Schuif met posten om maximaal gebruik te maken van de ouderenkorting

Wie AOW ontvangt, kan in aanmerking komen voor ouderenkorting, een extra korting op de belasting die u moet betalen. Uiteraard gelden hiervoor ook weer voorwaarden. De belangrijkste is dat uw verzamelinkomen (uw bruto inkomen op jaarbasis) niet te hoog is. Voor AOW'ers ligt die grens op een verzamelinkomen van €35.949,-. Zit u hieronder dan kan u een belastingkorting krijgen van €1187,-. Zit u daarboven dan bedraagt de korting slechts 70,-. Het loont dus om onder de grens te blijven. Hoe u dat kunt doen, leest u hier

Is middeling zinvol?

Heeft u vorig jaar of het jaar ervoor veel minder inkomen gehad? Bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent gegaan? Of omdat u werkloos bent geworden? Dan kan middeling interessant voor u zijn. Bij een sterk wisselend inkomen uit werk en woning (box 1), betaalt u in het algemeen meer belasting dan wanneer u gelijkmatig inkomen heeft. De middeling kan ervoor zorgen dat u minder belasting hoeft te betalen. Kijk hier voor een toelichting: middeling van inkomens 2015.

Kijk hier voor meer tips over: 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u hulp van een ANBO Consulent of een belastinginvuller van ANBO? Bel dan met de ANBO Raad en Daad Advieslijn op telefoonnummer 0348-46 66 88 (op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 15.00 uur) of kijk op www.anboraadendaad.nl.

Naar overzicht
Inkomen