13 maart 2017

ANBO's Belastingtips - Deel 1

Belastingaangifte doen roept gemengde gevoelens op. De een vindt het een sport zoveel mogelijk belastingvoordeel uit de aangifte te halen. Een ander ziet er heel erg tegenop en stelt het tot het laatste moment uit. Net als de Belastingdienst kunnen we het niet leuker maken, wel makkelijker. Daarom geven we u deze hele week tips voor uw belastingaangifte.

Tip 1: Doe tijdig aangifte

Heeft een brief ontvangen van de Belastingdienst dat u aangifte moet doen? Dan heeft u tot uiterlijk 1 mei de tijd om dat te doen. Volgens belastingexpert Alex van Scherpenzeel van ANBO is nog beter om dat vóór 1 april te doen: "Dat heeft twee voordelen. Als u geld terug krijgt van de fiscus dan krijgt u hier voor 1 juli bericht over. Moet u bijbetalen, dan voorkomt u dat de Belastingdienst rente berekent over het bedrag dat u moet bijbetalen."

Tip 2: Controleer altijd vooraf ingevulde aangifte

Gebruikt u de vooraf ingevulde aangifte? Kijk altijd de gegevens die de Belastingdienst heeft ingevuld na. Van Scherpenzeel licht toe: "De Belastingdienst vult veel gegevens in en meestal kloppen die ook. Maar mocht het niet kloppen, dan bent u verantwoordelijk en niet de Belastingdienst. Daarbij geeft de Belastingdienst niet aan welke aftrekposten u kunt opvoeren. Hierdoor loopt u het risico geld te laten liggen en dat is zonde!"

Belastingservice ANBO

Vindt u belastingaangifte doen moeilijk of ziet er heel erg tegenop? Schakel dan de Belastingservice van ANBO in. "Onze Belastinginvullers komen bij u thuis en helpen u graag bij het invullen van uw aangifte. Onze invullers zijn goed opgeleid en bekend met alle aftrekposten", legt Van Scherpenzeel uit. "Zij helpen u ook bij het aanvragen van zorg- en huurtoeslag als u daar recht op heeft. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de toeslag. Zorgtoeslag kan oplopen tot wel €2000,- per jaar. Huurtoeslag tot bijna €4300,- euro per jaar. U krijgt waar u recht op heeft en u laat geen geld liggen."

Klik hier voor meer informatie over de Belastingservice van ANBO. Morgen weer twee nieuwe tips.

Bekijk hier de tips van ANBO's Alex van Scherpenzeel