24 augustus 2020

ANBO: zet generaties niet tegen elkaar op met coronamaatregelen

Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) stellen vandaag in het AD voor om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid af te schermen, nu het coronavirus langer actief is. ANBO vindt dat dit generaties tegen elkaar opzet. Natuurlijk moeten kwetsbare mensen beschermd worden, bijvoorbeeld ouderen die in een verpleeghuis wonen. Maar het overgrote deel van de ouderen is vitaal, draagt bij aan de samenleving en moet dus niet in een gedwongen isolement worden geplaatst.

'Zet ouderen niet buiten spel'

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Als we alle ouderen vragen om een beperkt aantal sociale contacten te onderhouden en weer meer thuis te blijven, dan zetten we een heel groot deel van Nederland buiten spel. Er zijn op dit moment 3,2 miljoen 65-plussers in Nederland en daarvan is 80 procent niet kwetsbaar. Sterker nog, zij zijn van grote waarde voor onze samenleving! Denk aan alle vrijwilligers. Ik vind het echt geen goed idee om 2,5 miljoen mensen in een kunstmatige sociale bubbel te plaatsen."

"Daarnaast moeten we er voor oppassen dat we generaties niet tegen elkaar opzetten. Het is onjuist en stigmatiserend om te zeggen dat ouderen beperkt moeten worden in hun vrijheid zodat jongeren meer ruimte krijgen om de economie draaiende te houden. Terwijl senioren ook van onschatbare waarde zijn."

Bescherm vooral mensen met kwetsbare gezondheid

ANBO vindt dat mensen met een kwetsbare gezondheid wel goed beschermd moeten worden. Daarom hebben we eerder deze maand ook voorgesteld om het dragen van mondkapjes in verpleeghuizen door bezoekers en zorgmedewerkers te verplichten. En vorige week riepen we supermarkten op om opnieuw een gastheer of –vrouw in te zetten om ervoor te zorgen dat de coronaregels beter worden nageleefd. Zodat mensen met een kwetsbare gezondheid ook veilig boodschappen kunnen doen.

Liane den Haan: “Laten we dus onderscheid maken tussen kwetsbare en vitale ouderen en de coronamaatregelen daarop afstemmen. Scheer niet iedereen over één kam. Dat zorgt alleen maar voor polarisering in onze maatschappij. “


Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

mevrouw achter raam