28 mei 2013

ANBO wil duidelijke regels AOW

ANBO heeft vanmiddag een petitie over AOW en samenwonen overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale zaken. En roept daarmee ook staatssecretaris Jetta Klijnsma op met duidelijke regels te komen voor AOW en samenwonen. De Kamer heeft Klijnsma ook opgeroepen met alternatieven te komen.

Niet beseffen

Volgens ANBO zijn de voorwaarden in de wet zijn zo onduidelijk dat mensen niet weten waar zij aan toe zijn. Dat kan ertoe leiden dat senioren die niet bij elkaar wonen zonder dat zij het zelf beseffen toch samenwonen in de zin van de AOW. En dan gaat het niet alleen over lat- en liefdesrelaties, maar ook over vrienden, kennissen, buurtgenoten die voor elkaar willen zorgen of samen willen optrekken. Veel AOW’ers zijn hier onzeker over en weten niet waar de grens ligt.

Zesduizend

In de afgelopen weken konden AOW-ers bij ANBO een online-petitie ondertekenen. In totaal is dat binnen 15 dagen door ruim 6.000 personen gedaan. Daarnaast hebben wij via e-mail en telefoon honderden reacties en ervaringen vernomen over controles en huisbezoeken die vaak een enorme impact hebben.

Objectief

ANBO-directeur Liane den Haan vindt het “hoog tijd én noodzakelijk dat de regels over samenwonen duidelijk moeten zijn. Voor alle betrokkenen, senioren én de Sociale Verzekeringsbank. En dat is volgens ANBO niet moeilijk; de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie moeten leidend zijn. Twee meerderjarigen die op één adres staan ingeschreven, wonen samen, behalve bij een zorg- en commerciële relatie. In alle andere gevallen is dan geen sprake van samenwonen. Bij dergelijke objectieve criteria kan de SVB het vele gemeenschapsgeld dat huisbezoeken en onderzoeken kosten eindelijk aan bestrijding van echte fraude besteden.”

Lees meer

Artikel op NOS.nl

Interview BNR Nieuwsradio

Interview Goede Morgen Nederland

Interview Wekker Wakker