04 september 2018

ANBO wil compensatie voor btw-verhoging

ANBO maakt zich grote zorgen om de groepen de laagste inkomens, waaronder gepensioneerden met een laag aanvullend pensioen. Volgens het CPB én het kabinet zit de koopkracht, ondanks de btw-verhoging, in de lift doordat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Maar mensen met een laag inkomen, onder wie gepensioneerden met een inkomen tot ongeveer € 13.800, betalen geen inkomstenbelasting. Het totaal van de heffingskortingen is voor hen namelijk meer dan de verschuldigde inkomstenbelasting. "Zelfs als de inkomstenbelasting helemaal afgeschaft zou worden, profiteren deze mensen niet.", zo schrijft ANBO-bestuurder Liane den Haan aan de Tweede Kamerleden, die vandaag terugkeren van het zomerreces. "De verhoging van de btw komt voor de koopkracht van deze groep dus extra hard aan. Deze huishoudens zullen niet méér te besteden krijgen, maar juist minder." ANBO wil compensatie. 

Óók compensatie voor laagste inkomens

ING berekende eerder deze maand dat een huishouden gemiddeld 300 euro méér kwijt is aan btw. "De verhoging van het lage BTW-tarief zorgt ervoor dat dagelijkse boodschappen, groente en fruit, geneesmiddelen, de bloemist, boeken, concertkaartjes, abonnementen en het openbaar vervoer duurder worden. De compensatie helpt onze achterban niet, waardoor niet-werkende Nederlanders met een laag inkomen wéér achter het net vissen. De kloof tussen werkend en niet-werkend wordt alleen maar groter."

'Geen btw-verhoging', of...

Onder leiding van GroenLinks, de PvdA en de SP lanceerde de oppositie vorig jaar een protest tegen de BTW-verhoging. ANBO deed ook mee. In korte tijd tekenden 90.000 mensen tegen deze verhoging op geenbtwverhoging.nl. "Ik wil dit protest nog niet opgeven", zo zegt Den Haan. "Het is mooi weer spelen met andermans huishoudportemonnee. De btw moet op het oude pijl blijven óf compensatie moet op een andere manier geregeld worden. Bijvoorbeeld door, zoals wij eerder al voorstelden, het niet-gebruikte deel van de heffingskorting – het verschil tussen het bedrag van de heffingskorting en het bedrag van de inkomstenbelasting – aan de belanghebbende uit te betalen."

Start parlementaire jaar

Sinds een aantal jaar verwelkomt ANBO de Kamerleden terug op het Binnenhof. Altijd met belangrijke uitgangspunten in de aanloop naar Prinsjesdag, en altijd met iets lekkers. ANBO stuurde de fracties een brief met wat chocoladegeld, om de discussie én het nieuwe jaar met frisse moed te beginnen.

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Inkomen