05 december 2019

ANBO wijst Drentse gemeenten op tekort geschikte woningen voor ouderen

ANBO luidde in november de noodklok: er is in de toekomst een enorm tekort aan geschikte woningen voor ouderen. In een uitzending van RTV Drenthe wijst ANBO de gemeenten daarom op de noodzaak om aan de slag te gaan met nieuwe woonvormen voor ouderen.

Gemeenten zien urgentie onvoldoende

Op dit moment woont 90 tot 95 procent van alle ouderen zelfstandig thuis. Vaak in niet-geschikte woningen, omdat ze te ver van voorzieningen (zoals een supermarkt en openbaar vervoer) liggen. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO roept gemeenten op om snel actie te ondernemen: "Er ligt een enorme opgave voor gemeenten om ervoor te zorgen dat ouderen op een goede en prettige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarvoor moeten veel extra woningen worden gebouwd en woningen worden aangepast. We wisten wel dat het onderwerp niet urgent is bij veel gemeenten, maar dat het zo nijpend is, is wel schrikken."

Kostenpost van miljoenen

ANBO heeft voor alle gemeenten in Nederland uitgerekend hoeveel het kost om woningen van ouderen geschikt te maken om er zelfstandig te blijven wonen en wat de kosten zijn voor het realiseren van nieuwe woningen dichter bij noodzakelijke voorzieningen.

RTV Drenthe besteedde aandacht aan de kosten voor de grootste gemeenten in die provincie. De gemeente Meppel kijkt aan tegen een kostenpost van 11 miljoen euro, Assen moet 27 miljoen euro ophoesten en Emmen 38 miljoen euro. Om kosten te besparen moeten er alternatieve woonvormen komen, zegt ANBO. In Ruinen staat een goed voorbeeld. Midden in het dorp, om het nieuwe dorpshuis, staan gebouwen waarin 55 zorgkamers gebouwd zijn. Oudere mensen die afhankelijk zijn van zorg, kunnen binnendoor naar het dorpshuis om deel te nemen aan activiteiten.

Goed wonen betekent minder zorgkosten

Juist in een snel vergrijzend Drenthe moeten gemeenten niet achteroverleunen, vindt ANBO. Bovendien scheelt het hoge zorgkosten als er nu over het probleem wordt nagedacht. Liane den Haan: "Het scheelt 45 tot 60 miljoen euro per jaar op hulp en ondersteuning als woningen worden aangepast voor ouderenzorg."

Bekijk hier het item op RTV Drenthe

Naar overzicht
Appartementen
Wonen