8 december 2021

ANBO vindt afschaffen briefstemmen onbegrijpelijk

ANBO vindt het onbegrijpelijk dat 70-plussers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer per brief kunnen stemmen. In deze crisistijd is het belangrijk dat deze veilige manier van stemmen in stand wordt gehouden.

Meer dan een miljoen 70-plussers hebben bij de Kamerverkiezingen in maart per brief gestemd. Daarmee is wel duidelijk dat het in een behoefte voorziet in deze coronapandemie. En we zitten nog steeds middenin de crisis, dus de behoefte aan briefstemmen is er ook nog bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Te ingewikkeld

Bij het briefstemmen dit voorjaar waren er problemen: veel briefstemmen werden ongeldig verklaard door een veel te ingewikkelde procedure. Dat is een van de redenen waarom demissionair minister Ollongren het briefstemmen heeft geschrapt.

Dat vindt ANBO onbegrijpelijk. De minister had een jaar de tijd om de procedure simpeler te maken, dat zou toch voldoende moeten zijn. Deze gemeenteraadsverkiezingen komen immers niet uit de lucht vallen.

Niet veilig

ANBO vreest dat een deel van de 70-plussers nu niet gaat stemmen omdat het niet meer per brief kan. Ze voelen zich lang niet allemaal veilig in een stembureau. De minister zou zich er juist voor moeten inspannen om zo veel mogelijk kiezers in staat te stellen hun stem uit te brengen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO vindt afschaffen briefstemmen onbegrijpelijk