12 oktober 2020

ANBO: verplicht mondkapjes in de thuiszorg en bescherm ouderen en zorgpersoneel

ANBO vindt het onbegrijpelijk dat het OMT nog steeds niet adviseert om in de thuiszorg preventief medische mondkapjes in te zetten. Terwijl het advies wél is om dat in verpleeghuizen te doen. Het overgrote deel van de bijna 600.000 kwetsbare ouderen woont zelfstandig en krijgt thuiszorg. Zonder beschermingsmiddelen lopen zij een groot risico om besmet te raken met het coronavirus en ernstig ziek te worden. ANBO vindt daarom dat gebruik van mondkapjes in de thuiszorg moet worden verplicht.

In het advies van het OMT staat dat het gebruik van mondkapjes voor thuiszorgmedewerkers ''overwogen kan worden" en "per cliënt" moet worden "beoordeeld". Daarmee is het dus nog steeds niet verplicht. Hoe valt dat nu te rijmen met het dringende advies aan heel Nederland om in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen? Waarom dan niet in de thuiszorg?

Hiermee kan veel ellende worden voorkomen

Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO: “Ik vind dat onbegrijpelijk, want in de thuiszorg wordt aan 600.000 kwetsbare ouderen zorg verleend op minder dan 1,5 meter afstand. De kans bestaat dus dat het coronavirus wordt overgedragen. Zeker omdat wijkverpleegkundigen en verzorgenden op één dag meerdere kwetsbare ouderen bezoeken en tussen het ene en andere bezoek geen tijd hebben om zich te ontsmetten of andere kleding aan te trekken. Waarom nemen we meer risico dan nodig dat kwetsbare ouderen corona krijgen? De oproep die ik vanuit ANBO doe, is dan ook: kabinet, verplicht mondkapjes in de thuiszorg en voorkom veel ellende.”

Bezoek moet ook mondkapje dragen

ANBO wees het kabinet al eerder op dit punt en vindt dat er iets gedaan moet worden aan het inconsistente beleid op dit gebied. Atie Schipaanboord: “We hebben in april, augustus en ook begin oktober al aangegeven dat het belangrijk is dat er beschermende middelen worden gebruikt: zowel in verpleeghuizen als in de thuiszorg. Sterker nog: wij vinden dat niet alleen medewerkers, maar ook bezoekers een mondkapje moeten dragen en op 1,5 meter afstand moeten blijven van hun naaste. Dat is natuurlijk niet zo fijn en anders dan normaal, maar het is belangrijk als we de meest kwetsbare mensen in ons land willen beschermen tegen het coronavirus.”

Naar overzicht
ANBO - verplicht mondkapjes in de thuiszorg
Gezondheid