29 augustus 2013

ANBO: Verlaging AOW onbespreekbaar

Afschaffing van de koopkrachttegemoetkoming voor alle AOW'ers vanaf 2015 is voor belangenorganisatie ANBO 'onbespreekbaar'. 65-Plussers zullen per persoon per maand 25 euro moeten inleveren als de plannen van het kabinet doorgaan, die vanavond door RTL Nieuws naar buiten zijn gebracht. De bezuiniging die totaal 990 miljoen euro moet opleveren, wordt pas op Prinsjesdag officieel bekend gemaakt. 

Garantie

ANBO-directeur Liane den Haan: "Vijfentwintig euro per maand betekent weer een flinke aanslag op de koopkracht van gepensioneerden, die dit jaar al meer hebben ingeleverd dan werkenden. En dat terwijl de koopkrachttegemoetkoming juist bedoeld is om ouderen compensatie te bieden voor de verschillende beleidsmaatregelen. Daar is ook een garantie voor afgegeven bij het pensioenakkoord. Voor lage inkomens zal compensatie plaatsvinden via de zorgtoeslag, zo wordt gezegd. Maar de zorg- en huurtoeslag worden omgezet in een huishoudtoeslag. En dat moet tot besparingen leiden. Dus reken maar uit!"

Onrust

De koopkracht van gepensioneerden holt volgens ANBO, al jaren achteruit. Voor werkenden wordt de arbeidskorting verhoogd en dat betekent dat gepensioneerden nog meer op achterstand worden gezet tegenover andere groepen. Den Haan: "Minister Asscher heeft beloofd met cijfers te komen over groepen die in de knel raken. ANBO is benieuwd hoe hij dit alles in het vat giet op Prinsjesdag. Ik voorspel veel onrust onder ouderen en richting politiek Den Haag als deze plannen doorgaan."

Update

Naast bijna de gehele oppositie eist ook ANBO eindelijk duidelijkheid over de koopkracht van gepensioneerden. Het debat dat aanstaande woensdag gehouden wordt over de Wet Uniformering Loonbegrip is alvast een goed moment om ook de voorgenomen korting op de AOW te bespreken. Dat staat in de brief die ANBO op 30 augustus naar de Tweede Kamer stuurde.