21 november 2018

ANBO teleurgesteld om klappen pensioenoverleg

ANBO is zeer teleurgesteld dat de pensioenonderhandelingen zijn mislukt. “Partijen nemen een grote verantwoordelijkheid voor de drie miljoen gepensioneerden, die de sinds het uitbreken van de crisis hun pensioen al vijftien procent minder waard zagen worden en aan wie de economische bloei volledig voorbij is gegaan”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. “En de werkenden van vandaag mogen morgen ook een lager pensioen ontvangen. Dat is niet te verteren."

Kabinet heeft verantwoordelijkheid

Den Haan vindt de verantwoordelijkheid allereerst bij het kabinet liggen. “Het is geen wonder dat de vakbonden meer zekerheid over bijvoorbeeld de AOW eisten. Immers, bij de versnelde verhoging van de leeftijd heeft de politiek beloften gedaan die nooit zijn ingelost. Dat uit zich nu bij zware beroepen. In de zorg haalt een op de vijf de AOW-leeftijd niet werkend, omdat zij op zijn. De politiek heeft die mensen laten zitten. Daarom moet het kabinet nu boter bij de vis leveren, want het wantrouwen is groot.”

Ga weer in gesprek

Den Haan hoopt dat partijen toch weer om de tafel gaan zitten. “Ik begrijp dat je ergens een grens wilt trekken als je al acht jaar aan het praten bent. Maar de problemen blijven. Pensioenen worden ook dit jaar weer dik twee procent minder waard. Kortingen dreigen in 2020 en 2021 en dan gaat het om zes miljoen mensen. We weten dat de huidige rekenregels veel te rigide zijn. Wij zijn bereid om een zeker lager pensioen om te ruilen voor een minder zeker pensioen met meer uitzicht op verhogingen. De AOW-leeftijd moet minder snel stijgen. En de zzp’ers moeten in beginsel pensioen opbouwen. Juist deze week bleek uit cijfers van het CBS dat de problematiek van de ‘witte vlekken’, de mensen die geen pensioen opbouwen, veel groter is dan verondersteld.”

Naar overzicht
Mislukt schaakspel
Inkomen