23 maart 2020

ANBO: supermarkten, zet bezorgdienst in voor kwetsbare mensen

Veel supermarkten zijn gestart met speciale openingstijden voor ouderen. ANBO ziet liever andere oplossingen om kwetsbare groepen te helpen. Eén daarvan is de bezorgservice die veel supermarkten hebben. Zorg er alsjeblieft voor dat kwetsbare mensen en mensen met een zwakke gezondheid voorrang hebben om hun boodschappen thuis te laten bezorgen.

Liane den Haan, directeur bestuurder van ANBO: “Wij hebben een speciale telefoonlijn voor ouderen en krijgen veel telefoontjes van ouderen en zieke mensen die aangeven dat zij op dit moment geen gebruik kunnen maken van boodschappen-bezorgservice. Oudere mensen die echt niet de deur uit kunnen vanwege hun broze gezondheid bestellen vaak al jaren hun boodschappen bij een bezorgdienst. Op dit moment moeten zij soms 3 weken wachten tot hun boodschappen worden bezorgd. Wij maken ons echt zorgen dat de wachttijden zo lang zijn dat mensen niet op tijd hun boodschappen in huis hebben.”

“Ik wil daarom graag een oproep doen aan alle supermarkten om ervoor te zorgen dat hun bezorgservice bereikbaar is voor die mensen die het echt nodig hebben. En ik wil graag tegen iedereen die gezond is zeggen: als je naar de supermarkt kunt, ga dan alsjeblieft en doe op die manier je boodschappen. Dan kunnen supermarkten de mensen helpen die de bezorgdienst écht nodig hebben. En dan hebben we allemaal onze boodschappen op tijd in huis.”

Nageroepen in supermarkt

“We krijgen ook veel telefoontjes binnen van mensen die in de supermarkt worden nageroepen omdat ze op een ander moment boodschappen doen dan het speciale ‘ouderenuurtje’. De maatregelen om het coronavirus te stoppen, zorgen ervoor dat veel mensen uit hun normale ritme zijn. Het is daarom extra belangrijk dat we in ons eigen tempo de dingen kunnen doen die nog wel mogen. Voor veel oudere mensen is de dagelijks gang naar de supermarkt belangrijk en een manier om nog even buiten te komen en te bewegen. Een speciaal uurtje voor ouderen lijkt een mooie gedachte, maar zorgt er ongemerkt voor dat oudere mensen de druk voelen om alleen op dat moment boodschappen te doen.”

Rekening houden met elkaar

Liane den Haan: “Laten we in de supermarkt zoveel mogelijk rekening houden met elkaar. Bewaar alsjeblieft 1,5 meter afstand en laat iemand even voor als hij of zij iets uit het schap wil pakken. De supermarkten geven aan dat er voldoende voorraad is en dat ze hun uiterste best doen om de schappen zo goed mogelijk gevuld te houden. Ik heb enorme waardering voor hun grote inzet.”

supermarkt