8 maart 2018

ANBO steunt ‘pact voor ouderenzorg’, maar wil af van getut met ‘ouderen’

Ook ANBO is gevraagd om het nieuwe ‘pact voor ouderenzorg’ te tekenen, dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanmorgen presenteert. ANBO-bestuurder Liane den Haan: “Ook wij tekenen, omdat we de intentie, namelijk om mensen in staat te stellen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, van harte steunen en daaraan graag bijdragen. Maar we hebben ook bezwaren. In alles wat we doen gaan wij als ANBO uit van de kracht van mensen; we geloven niet in betutteling. Oude mensen zijn niet gek, tenslotte. En daar hoort ook een respectvoller bejegening bij. Stop met oudere mensen als ‘oma’ en ‘opa’ te betitelen!”

Wonen, werken, welzijn, leren en zorg

Vanuit de visie ‘En we leven nog lang en gelukkig’ kijkt ANBO naar wonen, werken, welzijn, leren en zorg. “We streven naar een andere perceptie van ouder worden, want de meeste mensen voelen zich niet ‘oud’, maar kiezen hun pad op basis van hun interesses en mogelijkheden. Natuurlijk zien wij ook dagelijks voorbeelden van hoe het leven minder leuk kan worden als je ouder wordt. Maar het geldt niet voor iedereen en belangrijker: het definieert mensen niet. Ga uit van de veerkracht van mensen en help hen hun onmogelijkheden zélf op te lossen. Daar helpen we de minister graag bij”. ANBO wil de beeldvorming rond ouder worden positief te kantelen en, gezien de stijgende levensverwachting, praten over de nieuwe werkelijkheid van een ouder wordende samenleving met betrekking tot werken, wonen, welzijn en zorg.

"Ik ben pas gehandicapt als ik geen hulpmiddelen heb"

“Ik zit al 30 jaar in een rolstoel. En met mijn rolstoel ben ik de afgelopen jaar onverminderd actief geweest. Ik heb gewerkt, ik ben naar congressen in Spanje en Hongarije geweest. Ik heb de afgelopen 30 jaar vrijwilligerswerk kunnen doen, ik was actief voor het CDA en ik zat in de bezwaarschriftencommissie van de sociale dienst van de gemeente. Mijn beperking definieert mij niet. Sterker: ik ben pas gehandicapt als ik geen hulpmiddelen meer heb. Sociaal denken is niet betuttelen, maar een handje helpen. Zo stimuleer je mensen”, zo zegt Dédé Siemons in de publicatie ‘En we leven nog lang en gelukkig’, van ANBO.

Lees onze uitwerking van het pact voor ouderenzorg: ‘En we leven nog lang en gelukkig’

Investeer in zelfstandigheid en zet voort wat werkt

“Slechts 117.000 mensen wonen in een verpleeghuis. De meeste mensen worden thuis oud, eventueel met wat hulp en zorg. We moeten dus inzetten op een aantrekkelijke leefomgeving, met gezelschap en voorzieningen. We moeten inzetten op het versterken van het netwerk, zodat mensen zelfstandig kunnen blijven. We moeten mantelzorgers ondersteunen en samenwerking met het sociale wijkteam en de zorg en hulp aan huis verbeteren. We moeten investeren in respijtzorg. De meest fantastische voorbeelden zijn er al. Investeer in zelfstandigheid en zet voort wat werkt.”