3 mei 2021

ANBO steunt oproep tot vaccinatie laatste 65-plussers

ANBO is blij met de oproep van de minister van Volksgezondheid aan de laatste 65-plussers om zich te laten vaccineren tegen corona. De ouderenorganisatie steunt dan ook deze oproep, maar vraagt nog steeds om meer duidelijke voorlichting over wie nu wanneer aan de beurt is.

Alle mensen die in 1955 of eerder zijn geboren, hebben de afgelopen tijd een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen corona. Maar nog niet al die 65-plussers hebben zich reeds laten inenten.

Minister De Jonge hoopt dat 65-plussers die nog geen prik hebben gehad nu snel een afspraak gaan maken bij de GGD: “Met elke prik komen we een stapje dichter bij het heropenen van de samenleving.”

De afspraak kan online worden gemaakt, via de site coronavaccinatie-afspraak.nl of via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat.

61- tot 65-jarigen

Verder kunnen nu ook de mensen geboren tussen 1956 en 1960 zich laten inenten. Deze groep 61- tot 65-jarigen hoeft niet naar een priklocatie van de GGD, maar krijgt de prik van hun huisarts.

Sommigen hebben de uitnodiging daarvoor al ontvangen. Anderen moeten nog even geduld hebben. Dat hangt namelijk af van de regio waar iemand woont, het aantal vaccins dat wordt geleverd aan huisartsen en het soort vaccin.

55- tot 60-jarigen

In een aantal regio’s zijn de huisartsen al klaar met het vaccineren van de 61- tot 65-jarigen. Zij zijn al begonnen met de 55- tot 60-jarigen.

Dat geeft wel een vreemde situatie. Want het kan dus voorkomen dat iemand van 58 jaar al is ingeënt, terwijl iemand van 64 daar nog op zit te wachten. 

Ondoorzichtig

ANBO heeft in het verleden al een paar keer aan de bel getrokken over de ondoorzichtige vaccinatiestrategie. Er komen veel vragen binnen van leden die willen weten wanneer ze aan de beurt zijn voor een inenting. ANBO pleit voor duidelijke voorlichting door de overheid over wie wanneer aan de beurt is.

Verder komen er bij ANBO veel vragen binnen over de betrouwbaarheid van het vaccin van AstraZeneca (dat alleen wordt gebruikt voor 60-plussers). De reactie van het ministerie van Volksgezondheid op dit soort vragen vindt u hier

Lees hier alles over de vaccinatie

anbo-gezondheid-vaccineren-12.jpg