21 oktober 2019

ANBO steunt oproep FNV om pensioenen twee jaar niet te korten en premies te bevriezen

ANBO steunt de oproep van de FNV om de pensioenen twee jaar niet te korten en de premies niet te verhogen. Ondertussen kan de zogeheten stuurgroep het pensioenakkoord verder uitwerken en kijken welke rekenrente bij een nieuw contract past.

ANBO steunt de oproep van de FNV om de pensioenen twee jaar niet te korten en de premies niet te verhogen. Ondertussen kan de zogeheten stuurgroep het pensioenakkoord verder uitwerken en kijken welke rekenrente bij een nieuw contract past.

“De dreigende grote kortingen ondermijnen het vertrouwen in het pensioenstelsel”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “We leven in ongekende tijden met een negatieve rente. Dat is nooit eerder gebeurd. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan op grond van de wet ingrijpen, want daarin staat dat kortingen kunnen worden uitgesteld als zich uitzonderlijke economische omstandigheden voordoen. En dat is nu precies aan de orde.”

Breed front

ANBO startte vorige week al een actie tegen de kortingen. Want er heerst grote onrust onder ouderen, die eerst hun pensioen met 15 tot 20 procent zagen uitgehold door niet te indexeren en vervolgens vrezen voor 20 procent korten in de komende drie jaar. Liane den Haan: "Daarom voeren we deze actie samen met de gepensioneerdenorganisaties KNVG en NVOG. Zo vormen we een breed front." 

Rust om pensioenakkoord goed uit te werken

FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga pleit vandaag in het Financieele Dagblad voor rust aan het front door de kortingen op pensioenen twee jaar uit te stellen. En de premies zouden niet moeten worden verhoogd. Voor werkenden dreigt door de extreem lage rente een premiestijging tot zestig procent. Of een lagere opbouw, een sigaar uit dezelfde doos.

“Door beide maatregelen tegelijk in te voeren worden de belangen van alle groepen evenwichtig behandeld”, onderschrijft Liane den Haan. “En zoals Tuur Elzinga zegt: er is afgelopen jaren voor vele miljarden al van oud naar jong gegaan. Het is niet oud tegen jong of andersom.  Wij zijn voor gedeelde belangen en niet voor deelbelangen. We moeten in rust samenwerken aan een evenwichtig pensioenstelsel en niet onder druk van kortingen.”

Vinger aan de pols

ANBO neemt - samen met anderen organisaties - deel in de klankbordgroep, waarin voorstellen uit de stuurgroep worden besproken. “Op die manier houden we de vinger aan de pols. Willen we een verbeterd stelsel voor elkaar krijgen, dan moeten partijen in rust en in openheid met elkaar kunnen praten.”

ANBO in actie tegen pensioenkortingen

Lees hier meer over onze actie 'Stop de kortingen'. Doet u mee?
Stuur dan een mail met 'Stop de Kortingen' naar pensioen@anbo.nl 

Naar overzicht
contant geld
Inkomen