21 april 2021

ANBO: stel verpleeghuizen weer volledig open

ANBO vindt het teleurstellend dat veel verpleeghuizen de coronaregels nog maar mondjesmaat hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad. De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona.

De Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen hebben onderzoek gedaan in verpleeghuizen. Zo’n 80% van de bewoners is inmiddels gevaccineerd en tussen de 60 en 70% van de medewerkers. Toch zijn de beperkende maatregelen nog grotendeels van kracht. En die hebben volgens de onderzoekers nog altijd een negatieve invloed op het welzijn van de bewoners.

De regels verschillen nu sterk per verpleeghuis. Er zijn instellingen waar nog altijd maar één vaste bezoeker per dag mag komen, in andere zijn kleinkinderen nog niet welkom of mogen de bewoners het verpleeghuis niet uit om op bezoek te gaan.

Kwaliteit van leven

Het risico dat gevaccineerde ouderen nu nog ernstig ziek worden door corona na vaccinatie is klein en daarom vindt ANBO dat er meer aandacht moet komen voor het welzijn van de ouderen. Verpleeghuisbewoners zitten in de laatste fase van hun leven, waarin kwaliteit van leven voorop moet staan. Contact met naasten is voor deze ouderen enorm belangrijk.

ANBO pleitte er begin maart al voor om snel meer versoepelingen door de voeren in de verpleeghuizen. Dat kan nu de vaccinatiegraad stijgt en er nog nauwelijks besmettingen zijn. ANBO gaat minister De Jonge in een brief vragen om de verpleeghuizen weer helemaal open te stellen.

anbo-gezondheid-corona-eenzaam-48.jpg