16 april 2015

ANBO start verzekering zonder leeftijdsdiscriminatie

“ANBO komt samen met onafhankelijk intermediair SUCSEZ met een Schadecollectief zonder leeftijdsdiscriminatie,” zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Bij veel verzekeringen wordt nog steeds leeftijdsdiscriminatie toegepast! Als je bij een grote online verzekeraarsvergelijker gaat kijken, moet je eens zien wat er gebeurt als je verschillende geboortedata invult. Je moet dan als senior bijvoorbeeld meer premie betalen voor het verzekeren van je woning en inboedel.” Onder het ANBO Schadecollectief vallen onder meer opstal-, inboedel-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en reisverzekeringen. Leeftijd speelt daarbij geen rol.

De verhaalservice

Naast het discriminatievrije Schadecollectief heeft ANBO nog een primeur: de ‘verhaalservice’. Den Haan: “Dat is een vorm van rechtsbijstand die je nog nauwelijks ziet in Nederland, het is uit Amerika komen overwaaien. De service biedt juridische ondersteuning en helpt om de geleden schade en de bijbehorende kosten te verhalen op de veroorzaker van een ongeval. Het gaat daarbij om schade die een verzekering normaal gesproken niet dekt. De verhaalservice voert de ingewikkelde en vervelende discussies over aansprakelijkheid in plaats van de leden van het collectief.” Voor ANBO-leden is de verhaalservice bij schade- en zorgverzekeringen geheel gratis.

Wanneer komt de verhaalservice van pas?

“Stel dat u wordt aangereden op de fiets. Uw fiets is kapot en u krijgt een ziekenhuisrekening thuisgestuurd. De verzekering van de dader dekt alleen de directe schade zoals reparatiekosten van uw fiets en ziekenhuiskosten. Maar u bent uw eigen risico voor dat jaar kwijt én u kunt als zelfstandige vijf weken niet werken. Echter geeft de verzekeraar van de aansprakelijke aan die schade niet te dekken. In zo’n geval kan de ANBO en SUCSEZ verhaalservice u helpen,” legt Den Haan uit.

Velen zijn onderverzekerd

“Eerder onderzoek onder ANBO-leden liet zien dat onderzochte senioren al jaren niet meer naar hun schadeverzekeringen hadden omgekeken. Maar inmiddels hebben zij vaak een nieuwe televisie, een extra computer of tablet of misschien een nieuwe badkamer,” vervolgt Den Haan. “Het risico bestaat dat het bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten dan te laag is: men is onderverzekerd. Daarom roep ik op: neem uw verzekeringen onder de loep, het kan u ook nog eens een hoop geld besparen.”

Wonen