ANBO: sluiting pinautomaten ’s nachts maakt Nederland onveiliger
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij vinden dit een vreemde maatregel, want het zorgt er enerzijds voor dat mensen niet meer op elk moment kunnen pinnen en dus niet kunnen beschikken over contant geld. Maar daarnaast – minstens zo belangrijk – is dit schijnveiligheid. Want criminelen gebruiken steeds vaker zwaardere explosieven om een plofkraak te doen. Wat als dit nu overdag gebeurt? Dat is toch veel gevaarlijker? Dan is de kans immers groter dat er mensen in de buurt zijn en er slachtoffers vallen. En de kans op overvallen ’s nachts neemt ook toe. Een slechte zaak, vinden wij.”
Contant geld blijft belangrijk
Al jaren neemt het aantal transacties met contant geld af. Maar in absolute zin is het gebruik van contant geld nog steeds heel groot. Cijfers van de Betaalvereniging Nederland laten zien dat er in 2018 nog 2,5 miljard transacties aan de toonbank (in winkels e.d.) met contant geld plaatsvonden.
Mensen kiezen er niet alleen voor om contant te betalen. Er zijn ook miljoenen mensen die niet kunnen internetbankieren en daarom sterk afhankelijk zijn van contant geld. Dat zijn niet alleen ouderen, maar ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven, laaggeletterden of mensen met een beperking.
ANBO zit zich in voor behoud contant geld
ANBO vindt deze maatregel van de overheid geen goede. Wat ons betreft moeten er maatregelen komen die plofkraken voorkomen. Liane den Haan: “Wij blijven ons er voor inzetten dat onze achterban altijd eenvoudig en veilig aan contant geld kan komen.”
