05 juni 2020

ANBO roept Tweede Kamer op oog te hebben voor vitale 70-plusser

Tijdens de technische briefing van donderdag 4 juni informeerde directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO de Tweede Kamer over de impact van het coronacrisis op thuiswonende ouderen. Liane den Haan ging in haar presentatie in op het (grote) sociale isolement van veel thuiswonende ouderen, de acties van ANBO om ouderen te ondersteunen en de oproep om oog te hebben voor vitale 70-plussers.

Liane den Haan: “Vanuit ANBO zijn we op 11 maart, nog voor de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd, al met een telefoonlijn en online activiteiten begonnen. We merkten dat ouderen meteen al veel praktische vragen hadden over het coronavirus. Wat mag ik nog wel en wat kan niet? Komt de thuiszorg nog wel? Kan ik zelf nog wel boodschappen doen? Wij zijn direct in het gat gesprongen om ouderen persoonlijk te woord te staan en hun vragen te beantwoorden.”

Sociaal isolement

“Hoe langer de coronacrisis duurde, hoe meer we werden gebeld door ouderen die alleen wonen en al weken niemand hadden gezien en gesproken. We zijn daarom ook eenzame ouderen gaan koppelen aan onze vrijwilligers in het land: die bellen nu elke dag met zo’n vier tot vijf ouderen om sociaal isolement te voorkomen. Daarnaast hebben we met het CBR een boodschappendienst opgezet en proberen we ouderen met online activiteiten (waaronder yogalessen, kookactiviteiten en muziek) een beetje afleiding te bezorgen.”

Thuiszorg zonder beschermingsmiddelen

Liane den Haan: “Er zijn ons de afgelopen tijd een paar zaken opgevallen: veel ouderen ervaren het als inconsequent dat zij thuis geen bezoek mochten ontvangen, maar dat de thuiszorgmedewerkers wel zonder beschermingsmiddelen bij hen kwamen.

Leeftijdsgrens van 70 jaar te generiek

Daarnaast vinden we de leeftijdsgrens van 70 jaar te generiek. Veel 70-plussers zijn nog heel actief, vitaal en gezond, maar werden in de communicatie van het RIVM en het kabinet allemaal als kwetsbaar neergezet. Hierdoor zijn veel vitale ouderen zelf onnodig in thuisisolatie gegaan. Dat heeft bij sommige ouderen geleid tot gezondheidsproblemen zoals een depressie. 

Nog steeds staat op de site van het RIVM dat iedereen van 70 jaar of ouder tot de risicogroep behoort. Wat ons betreft is er te weinig onderscheid gemaakt binnen de groep ouderen en zijn te veel ouderen als kwetsbaar neergezet, terwijl ze dat niet zijn. Ik roep alle partijen op om hier de komende tijd meer aandacht voor te hebben.

Presentatie ANBO (klik rechts op mevrouw Den Haan)

Klik hier voor de presentatie van ANBO in de Tweede Kamer

Naar overzicht
Liane den Haan bij L1
Gezondheid