11 januari 2018

ANBO roept ABP op: stel ANW-maatregel uit

ANBO heeft in een brief het ABP-bestuur opgeroepen om de afschaffing van de ANW-compensatie uit te stellen. Eerst moet het fonds zorgen dat er een alternatief is voor de betrokken groep. Bovendien moeten mensen de tijd krijgen om maatregelen te kunnen nemen.  De Anw-compensatie houdt in dat de partner van een pensioendeelnemer een uitkering krijgt als de deelnemer komt te overlijden en de partner nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. ANBO is door veel leden benaderd over de problematiek

Vereenvoudiging reglement

De afschaffing is een gevolg van de vereenvoudiging van het pensioenreglement van het ABP, dat door de vele aanpassingen en reparaties bij veranderingen zeer moeilijk uitvoerbaar is geworden. APG, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten hadden er daarom bij het ABP-bestuur op aangedrongen om het reglement te vereenvoudigen, omdat er anders steeds meer fouten zouden worden gemaakt. Formeel nemen de sociale partners de besluiten over de pensioenregeling in de Pensioenkamer. ANBO is daarin niet betrokken.

Overvallen

Probleem is echter dat de deelnemers zijn overvallen, dat de voorlichting ronduit slecht is geweest en dat de maatregel al op 1 februari in gaat. “Het ABP is daarbij uitermate vaag over wat de betrokken groep nu moet doen. Het gaat om een relatief kleine groep, maar die staat wel in de kou. Het gaat daarbij om een flinke ingreep, die vele duizenden euro’s kan kosten", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Neem er dus meer tijd voor, vindt Den Haan. “Stel dit onderdeel uit tot na de zomer, zodat mensen zich fatsoenlijk kunnen voorbereiden en dat ze zich via ABP kunnen bijverzekeren tegen een redelijke prijs.”

Voor de brief die ANBO heeft geschreven klik hier

Naar overzicht
Inkomen