17 januari 2020

ANBO: Pas op met pensioenuitkering ineens

Pas op met de eenmalige pensioenuitkering, waarschuwt ANBO minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De eenmalige uitkering heeft gevolgen voor inkomstenbelasting en voor de huur- en zorgtoeslag die iemand ontvangt. Probleem is dat veel mensen dat niet weten.

Pas op met de eenmalige pensioenuitkering, waarschuwt ANBO minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De eenmalige uitkering kan gevolgen hebben voor zaken als huur- en zorgtoeslag, die voor burgers moeilijk zijn te herkennen.

Eenmalige pensioenuitkering

ANBO heeft dat laten weten in een bijdrage aan de internetconsultatie over een wetsontwerp voor de eenmalige pensioenuitkering. Deelnemers kunnen bij het ingaan van hun pensioen kiezen om circa tien procent van hun pensioenvermogen eenmalig uit te laten keren. Maar dan moeten zij wel afzien van de mogelijkheid om gebruik te maken van de huidige hoog-laag-constructie, waarbij gepensioneerden kunnen kiezen om gedurende een aantal jaren een hogere en daarna een lagere uitkering te krijgen.

Lump sum

De nieuwe mogelijkheid van een eenmalige uitkering, ook wel lump sum geheten, past in het streven om deelnemers meer keuzevrijheid te bieden. Tot voor kort ging het om dat geld te gebruiken voor investering in de eigen woning of een andere nuttige aanwending. Die eisen zijn vervallen: deelnemers mogen zelf weten waar zij hun geld aan uitgeven.

Keuzevrijheid

ANBO is niet tegen keuzevrijheid, mits het niet tijdens de opbouw gebeurt. Dat is hier niet het geval. Maar de gevolgen van het kiezen voor deze mogelijkheid zijn lastig te overzien. Over de eenmalige uitkering moet natuurlijk inkomstenbelasting worden betaald, maar die kan dan in een hoger tarief vallen. Ook zou bijvoorbeeld in zo’n jaar het recht op toeslagen kunnen vervallen. En de hele toeslagproblematiek is voor velen al moeilijk te begrijpen.

De minister wijst in zijn voorstel naar de pensioenfondsen, die hun deelnemers meer moeten voorlichten. Maar die zijn weer bevreesd dat zij zo financieel advies gaan geven – wat zij niet mogen.

Minister Koolmees gaat met alle reacties zijn wetsvoorstel verder bijschaven. De verwachting is dat die volgend jaar of in 2022 van kracht wordt.

 

Voor de hele brief, klik hier

 

Naar overzicht
papier geld met elastiekje
Inkomen