19 maart 2020

ANBO over sluiting verpleeghuizen voor bezoek

Helaas kwam vanavond het nieuws dat alle verpleeghuizen de deuren voor bezoek sluiten in verband met het coronavirus. ANBO vindt dit een pijnlijke en verdrietige maatregel voor familie, maar begrijpt dit besluit van het kabinet. Voor bewoners, hun familie en het zorgpersoneel is het belangrijk dat de zorg door kan gaan. En dan kunnen ingrijpende maatregelen onvermijdelijk zijn.

We snappen dit heel moeilijk is voor familieleden en bekenden die nu niet op bezoek kunnen gaan in het verpleeghuis,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar deze maatregel is nodig om het risico te beperken dat de meest kwetsbare ouderen en het verplegend personeel in verpleeghuizen worden besmet met het coronavirus.”

Eerder: al minder bezoek

Zorgorganisaties zijn verantwoordelijkheid voor hun bewoners en zorgpersoneel en willen uiteraard voorkomen dat mensen worden besmet. Daarom hadden veel verpleeghuizen de maatregel al dat er sinds het coronavirus maar één of twee bezoekers per bewoner konden komen en was bij sommige verpleeghuizen de bezoektijd ingekort. Omdat in een aantal verpleeghuizen toch meer bezoek kwam, werd het risico te groot en hebben sommige zorgorganisaties afgelopen weekend al besloten om over te gaan tot sluiting.”

Ondanks sluiting toch contact

Liane de Haan: “We begrijpen dat dit een hard gelag is voor familie die zeker in deze tijden juist graag contact willen blijven houden met hun naasten. Contact zoeken via de telefoon, maar ook het beeldbellen kan een goed alternatief zijn. Het is even wennen maar het kan best leuk zijn om via beeldbellen liedjes met elkaar te zingen, foto’s te bekijken of de tekeningen van de kleinkinderen te laten zien.”

Afscheid mogelijk in stervensfase

ANBO is blij dat het nog steeds wel mogelijk is, om in overleg met de zorgorganisatie, mensen in hun stervensfase te bezoeken. Op die manier worden naasten in staat gesteld om afscheid te nemen. En ook dat de vrijwilligers, die zich dagelijks in de verpleeghuizen inzetten, door kunnen gaan met hun activiteiten. Samen met het zorgpersoneel blijven zij zorg leveren, maar kunnen ook activiteiten op beperkte schaal door blijven gaan. 

ouderenzorg