8 april 2021

ANBO opent Advieslijn Veiligheid

Ouderen zijn veel vaker slachtoffer van fraude via WhatsApp en spoofing dan andere leeftijdsgroepen. Daarom opent ANBO vandaag een speciale Advieslijn Veiligheid. De ouderenorganisatie wil ouderen beter wapenen tegen deze en andere vormen van criminaliteit.

Meer dan de helft van de meldingen die vorig jaar binnenkwamen bij de Fraudehelpdesk over hulpvraagfraude via Whatsapp kwam van mensen van 56 jaar en ouder. Hierbij doet de oplichter zich bijvoorbeeld voor als de zoon of dochter van het slachtoffer en via de app wordt om geld gevraagd. Bij spoofing, waarbij een crimineel zich aan de telefoon voordoet als medewerker van de bank, is maar liefst 81% van de slachtoffers ouder dan 56 jaar.

Gehaaider worden

ANBO wil dat ouderen gehaaider worden en criminelen te vlug af zijn. Via de nieuwe Advieslijn Veiligheid (tel. 0348 - 238 591) krijgen bellers concrete tips en adviezen over online veiligheid én veiligheid in de woning. Leden van ANBO kunnen daarnaast een uitgebreide veiligheidscheck laten doen. Daarbij wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe herken ik phishing en hoe houd ik inbrekers buiten de deur? Zo’n check kan telefonisch, maar er kan ook een veiligheidsconsulent op bezoek komen.

Uw veiligheid is onze zorg

De nieuwe advieslijn van ANBO is onderdeel van de campagne Senioren & Veiligheid "Uw veiligheid is onze zorg", waarin wordt samengewerkt met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en andere maatschappelijke organisaties. In een convenant hebben alle partijen afgesproken de komende twee jaar te werken aan het vergroten van de weerbaarheid van ouderen.

Lees hier meer over Senioren & Veiligheid >>

anbo-uw-veiligheid-is-onze-zorg-10