31 juli 2014

ANBO-onderzoek: senioren IBAN-proof

Ongeveer vijftig procent van de senioren is klaar voor IBAN en ruim twintig procent heeft gedeeltelijk zijn rekeningen gecontroleerd om te kijken of het nieuwe rekeningnummer van 18-cijfers overal op staat. Ongeveer 30 procent heeft nog niets gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, onder meer dan 1000 leden en niet-leden dat vandaag op Telegraaf.nl staat. Directeur Liane den Haan: "ANBO is al sinds 2012 bezig om haar leden IBAN-proof te maken via haar magazine en berichtgeving op de website. Voor het overgrote deel is dat gelukt, maar niet iedereen is ervan doordrongen dat op 1 augustus oude rekeningnummers niet meer geldig zijn."

Controleer digitaal adressenboek

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 45 procent van de ondervraagden het nieuwe IBAN-nummer irritant vindt, ‘want 9 cijfers kan je nog wel onthouden, maar 18 cijfers wordt lastig.' Den Haan: “De meeste rekeningnummers zijn automatisch door je eigen bank omgezet, dus onthouden hoeft helemaal niet. Maar vanaf 1 augustus stopt die service van banken, dan moeten mensen het zelf invullen. Wij adviseren iedereen om vóór 1 augustus hun digitale adressenboek te controleren, eventueel bij te werken en de nieuwe rekeningnummers op te slaan.” Voorkom onaangename verassingen Een op de vijf respondenten geeft aan dat kleine ondernemers zoals bijvoorbeeld de sportschool, klusbedrijf, club- of vereniging het nieuwe IBAN-nummer niet op de factuur heeft vermeld.

Voorkom onaangename verrassingen 

Bij veertien procent van de ondervraagden heeft dit zelfs tot problemen geleid, omdat het bedrag niet afgeschreven werd. Den Haan: “Grote bedrijven hebben alles geregeld. Ook wij zijn al helemaal over. Het gaat vooral om kleine ondernemers die moeite hebben met de overstap naar het 18-cijferige rekeningnummer. Zij kunnen niet meer automatisch incasseren. Het gevolg kan zijn dat mensen ineens een paar maanden lidmaatschap moet betalen. Als dat geld al per ongeluk is uitgegeven kan dat mensen in een lastig situatie brengen die aardig in de papieren kan lopen!”

Senioren positief over IBAN

Uit eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) bleek dat 94 procent bekend is met IBAN. Uit het ANBO-onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de respondenten het goed vindt dat we vanaf 1 augustus één betaalsysteem hebben waarmee we binnen Europa kunnen betalen. Twintig procent geeft aan dat dit zo’n betaalsysteem voor hen niets uitmaakt, omdat zij toch nooit geld overmaken naar het buitenland.

Naar overzicht
Inkomen