24 februari 2016

ANBO: onderzoek bewijst noodzaak flexibele AOW

Een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) over de effecten van de verhoging van de AOW-leeftijd onderstreept de noodzaak van een flexibele aow en pensioen, zo vindt ANBO.

Boosheid

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de zestigers boos is over de verhoging van de AOW-leeftijd. In stappen gaat die naar 67 jaar. De verontwaardiging is het grootst onder mensen met zware beroepen, die hun werk lichamelijk steeds moeilijker aankunnen. De boosheid is ook ingegeven door het feit dat juist deze generatie als eerste overal naast pakt: VUT is afgeschaft en daarnaast gaat de AOW-leeftijd ook nog eens omhoog. Onderzoeker hoogleraar Kene Henkens van de Rijksuniversiteit Groningen trekt als conclusie dat pensionering flexibeler moet kunnen.

Flexibel AOW

“Het standpunt van hoogleraar Henkens sluit naadloos aan op de inzet van ANBO om de AOW flexibel te maken,” zeg Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Pensioen is al flexibel, maar zonder AOW is het voor de meeste mensen niet haalbaar om eerder te stoppen met werken. ANBO ondersteunt daarom een initiatief wetsontwerp van Norbert Klein om ook de AOW naar voren te kunnen trekken, hoewel dat niet voor iedereen de oplossing zal zijn. Mensen moeten in elk geval meer mogelijkheden krijgen om hun eigen keuze te maken.”

Investeren in duurzame inzetbaarheid

Den Haan: “Verder vindt ANBO dat werkgevers en werknemers nog meer moeten investeren om werken tot de AOW-leeftijd haalbaar te maken.” De roep om ouderenregelingen in cao’s af te schaffen past daar niet bij, stelt Den Haan. “Dat de AOW-leeftijd stijgt is niet prettig, maar financieel helaas onvermijdelijk. De AOW is door de teruglopende verhouding werkenden-65-plussers anders niet meer te betalen, terwijl de oplopende levensverwachting de pensioenen nog meer onder druk zet. Wij blijven in gesprek meerdere partijen om oplossingen aan te dragen.”