11 mei 2021

ANBO: nu eerst 60- tot 64-jarigen vaccineren

ANBO vindt dat 60- tot 64-jarigen nu eerst moeten worden gevaccineerd, voordat jongere leeftijdsgroepen worden uitgenodigd voor een prik zoals nu gebeurt.

In de provincies Zuid-Holland en Gelderland heeft een deel van de 60-plussers nog geen uitnodiging voor een coronavaccinatie ontvangen van de huisarts. Dat heeft te maken met de leveringen van de vaccins. Tegelijkertijd nodigt de GGD al wel honderdduizenden mensen tussen de 18 en 60 versneld uit voor een inenting. Dat is niet met elkaar te rijmen, vindt ANBO.

Beschikbare plekken

Sinds vorige week zijn meer dan 500.000 uitnodigingen gestuurd naar mensen die elk jaar ook in aanmerking komen voor een griepprik. Tot nu toe is minder dan de helft van de afspraken ingevuld.

De beschikbare plekken moeten daarom volgens de ouderenorganisatie worden gebruikt voor de 60- tot 64-jarigen die nog steeds op een uitnodiging wachten. De jongere leeftijdsgroepen met een medische indicatie kunnen dan gewoon volgens de oorspronkelijke planning worden geprikt.

Veilig gevoel

ANBO is blij dat het kabinet vanavond – onder voorwaarden – verdere versoepelingen aankondigt van de coronamaatregelen. De ruimte die er dan komt is ook voor ouderen van groot belang, na ruim een jaar in isolement. Dat maakt het alleen maar urgenter om de hele groep 60- tot 64-jarigen gevaccineerd te hebben, zodat ze met een veilig gevoel kunnen genieten van meer vrijheid.

 

anbo-gezondheid-vaccineren-29.jpg