01 mei 2012

ANBO niet enthousiast over plan opvolging FNV

ANBO, tot 2013 binnen de FNV de op twee na grootste lidorganisatie, wordt niet enthousiast van de voorstellen die de kwartiermakers 1 mei presenteerden. ANBO stelde als voorwaarde dat inhoud leidend is voor invloed, en dat de macht van het getal niet langer doorslaggevend is. Dat heeft het voorstel niet gehaald. "Hierdoor is het nog altijd mogelijk om machtblokken te vormen en worden de problemen die de FNV ten tijde van het pensioenakkoord de das omdeden, niet opgelost", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Samenvattend:

  • ANBO is blij dat de democratie directer wordt, maar vreest dat de voorzitter het zwaarder krijgt in de verenigingsdemocratie. Deze persoon heeft een direct mandaat van de leden door de directe verkiezing, maar wordt door zowel de adviesraad als de Ledenraad gecontroleerd. Bovendien blijft de ledenraad groot, waardoor het moeilijk is om tot beslissingen te komen;
  • De ledenraad bestaat niet enkel uit leden, maar ook uit beroepskrachten uit de aangesloten organisaties. Dat betekent dat er geen scheiding is tussen de bestuurlijke en de operationele component van De Nieuwe Vakbeweging: uitvoerders hebben directe invloed en bestuurders mogen onderdeel zijn van de uitvoering;
  • Leden hebben één stem, en kunnen zelf hun 'hoofdlidmaatschap' kiezen. Dat werkt interne concurrentie in de hand. Bovendien is het voor een doelgroepbond als ANBO niet mogelijk om namens alle senioren van De Nieuwe Vakbeweging te spreken.

ANBO gaat het voorstel goed bestuderen en vanaf komende week met leden bespreken. Op 21 juni zal ANBO definitief beslissen of zij grondlegger worden.

Meer weten?

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen.

Beknopte samenvatting rapport kwartiermakers (PDF, 8 pagina's)
Gehele rapport kwartiermakers (PDF, 116 pagina's)

Meer informatie van de kwartiermakers op devakbeweging.nu

 

Naar overzicht
Inkomen