19 februari 2016

ANBO neemt initiatiefwetsvoorstel flexibele AOW in ontvangst

Vanochtend heeft directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO als eerste het initiatiefwetsvoorstel flexibele AOW aangeboden gekregen van Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij. Net als ANBO is Klein voorstander om de AOW te flexibiliseren.

Ook keuzevrijheid bij pensioen

Den Haan: “Dit kabinet heeft op veel terreinen keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, maar als het om pensioen gaat geven ze niet thuis. Mensen moeten de keuze hebben om zélf te kiezen of zij bijvoorbeeld vijf jaar eerder of later willen stoppen met werken. Wij zijn dan ook blij dit initiatiefwetsvoorstel.” Klein zegt hierover: “Wat mensen ook kiezen, het zijn keuzes die de mensen zélf maken. Een dienstbare overheid dient deze keuzevrijheid van vrije mensen te stimuleren en te faciliteren. Flexibilisering van de AOW draagt daaraan bij.”

Werkende senior wil flexibele en deeltijd-AOW

Ook werkende senioren zijn voorstander van flexibilisering van de AOW. Uit recent ANBO-onderzoek onder bijna 1100 werkende senioren blijkt dat 70 procent voorstander van flexibele AOW, nog eens 60 procent is voorstander van deeltijd-AOW. Bij de eerste variant kan men eerder of later met pensioen. Bij de tweede variant bouwt men de werkweek langzaam af. Eerst een dag minder werken, dan twee, enzovoorts.

Vaste stopdatum voor werk niet meer van deze tijd

Als voornaamste redenen geeft men aan keuzevrijheid (70 procent), zelf bepalen op welke leeftijd men stopt met werken (80 procent) en dertig procent vindt een vaste leeftijd om te stoppen met werken niet meer van deze tijd.

Keuzevrijheid moet, maar voorlichting over gevolgen noodzakelijk

Zowel ANBO als de Vrijzinnige Partij zijn voorstander van flexibiliseren, maar waarschuwen allebei dat financiële planning extra belangrijk wordt en dat voorlichting over de financiële gevolgen noodzakelijk is. Den Haan: “Een jaar eerder stoppen betekent al gauw 6,5 procent minder AOW voor de rest van het leven. Een jaar later betekent 6,5 procent meer. Mensen moeten zelf kunnen kiezen, maar moeten daarbij wel goed voorgelicht worden.” 

Het wetsvoorstel is ingediend bij de Raad van State