27 januari 2017

ANBO Magazine: Zo wordt het veiliger in de buurt

Als iedereen een beetje oplet, kan dat een hoop criminaliteit voorkomen. Er zijn al veel buurtinitiatieven die daarop zijn gericht, van WhatsApp-groepen tot hondenuitlaters die extra om zich heen kijken. In het eerste ANBO Magazine van 2017 zetten we een paar initiatieven voor u op een rij.

1. Burgernet, berichtje van de politie

Een van de bekendste vormen van buurtpreventie is Burgernet, waarmee politie en gemeente informatie delen over actuele misdrijven en vermissingen. Er zijn zo'n 1,6 miljoen Nederlanders bij aangesloten. (...) Burgernet werkt als volgt. Als er iets aan de hand is in uw buurt, krijgt een berichtje. De politie vraagt u dan om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Ziet u iets waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn, dan kunt u via een speciaal telefoonnummer met de politie bellen. Burgernet wordt onder meer ingezet bij diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving of vermiste personen.

2. WhatsApp Buurtpreventie

Via WhatsApp kunt u een-op-een chatten met anderen, maar ook in een groep. Bijvoorbeeld met mensen uit de buurt. Zo kun je elkaar waarschuwen als je iets verdachts ziet. Terwijl buurtbewoners de boel in gaten houden, kan iemand anders de politie bellen. De populariteit van WhatsApp Buurtpreventie groeit explosief, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Bijna 17 procent van alle Nederlanders doet mee met zo'n berichtendienst voor buurtpreventie, meldde de krant in oktober.

3. Veilige Buurt

Dit is een buurtpreventie-app van drie goede vrienden die al in meer dan tweehonderd gemeenten voet aan de grond zou hebben. "Er doen nu zo'n tienduizend mensen mee, dus dat aantal mag nog even doorgroeien", zegt initiatiefnemer Yves Verschueren. Hij zegt te geloven in een afzonderlijke buurtpreventie-app, omdat de meeste mensen dagelijks al veel 'gewone' WhatsApp-berichten op hun smartphone ontvangen. "Een melding over iets verdachts raakt dan zo ondergesneeuwd door allerlei privéberichten."

Lees hier het hele artikel.