30 oktober 2015

ANBO Magazine: overwaarde verzilveren, hoe doe je dat?

Verzilverd wonen is bezig aan een opmars nu steeds meer senioren langer thuis blijven wonen. Maar de overwaarde van uw koophuis omzetten in geld is niet makkelijk blijkt uit eigen onderzoek. Een op vier senioren loopt tegen problemen aan. Gek vinden wij, want door je huis aan te passen kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen. En dat is toch precies wat de overheid wil? In ANBO Magazine #7 vijf vragen over hoe je je overwaarde kunt verzilveren. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Als u de overwaarde van uw huis verzilvert, verkoopt u het aan een marktpartij, maar mag u er wel blijven wonen. U krijgt niet de marktwaarde voor uw huis, maar een percentage ervan. Bijvoorbeeld de executiewaarde. Niet ideaal, maar u maakt wel geld vrij. Bovendien wordt het onderhoud u uit handen genomen; dat is meestal voor rekening van de nieuwe eigenaar. (…) ANBO kent op dit moment vier actieve aanbieders en vijf partijen die een verzilverd-wonenproduct ontwikkelen. (…)

Wat bepaalt de prijs van mijn huis?

Om te beginnen de werkelijke waarde van de woning. Die kan worden bepaald op basis van de WOZ-waarde of – liefst – via een taxatie. Daarnaast speelt uw inkomen een rol, vooral als u kiest voor de optie waarbij u uw eigen huis terughuurt van de nieuwe eigenaar. Soms is uw leeftijd van belang. Tot slot telt de mate van achterstallig onderhoud mee. De kosten die nodig zijn om uw huis weer helemaal in orde te maken, worden afgetrokken van de prijs.

Moet ik altijd huur betalen?

Nee. U kunt de woning ook verkopen met de afspraak dat u het recht houdt om er de rest van uw leven te blijven wonen. Uiteraard brengt de woning dan minder op. Als u wél huur betaalt, kunt u uw huis gunstiger verkopen. Hoe hoog de huur wordt, hangt af van de waarde van de woning, uw inkomen en mogelijk uw leeftijd. De nieuwe eigenaar zal in elk geval een markt­conforme prijs hanteren. Tip: maak goede afspraken over eventuele toekomstige huurverhogingen.

Bekijk hier de overige twee vragen.