1 juli 2014

ANBO-magazine: Langer thuis in eigen huis

Het ‘traditionele verzorgingshuis’ verdwijnt in rap tempo. Op dit moment woont nog geen 15 procent van alle 55-plussers in Nederland in een aangepaste woning, serviceflat of tehuis, zo melden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is dan ook een wens van de politiek dat we langer zelfstandig thuis blijven wonen. En niet alleen van de politiek. Uit onderzoek in opdracht van ANBO bleek eind vorig jaar dat 87 procent van de ondervraagde senioren dat ook wil. Hoog tijd voor een kritische blik op uw huidige en toekomstige woonsituatie.

Doe tijdig een check

Er zijn veel producten die het makkelijk maken om langer zelfstandig te blijven wonen als er kleine lichamelijke gebreken ontstaan, zoals optrekbeugels in badkamer en wc, een hogere toiletpot, elektronische gordijnrails, zorgapps, bad- en trapliften. Anticiperen op wat misschien gaat komen, heeft weinig zin, vindt Ton Vermeulen, eigenaar van De Nationale WoonduurVerlenger, een bureau dat senioren adviseert over hoe we langer zelfstandig kunnen blijven wonen. “In essentie gaat het niet om het huis zelf. Met een aantal lichte ingrepen zijn alle woningen aan te passen. Maar iemand die zwaar dement is, kan nergens zelfstandig wonen (...) Het probleem is dat het aanbod van aangepaste woningen niet aansluit bij de vraag.”

Denk na over de toekomst

Hoewel de toekomst inderdaad niet te voorspellen is, adviseert ANBO-directeur Liane den Haan juist wel om vooruit te kijken. “Er komt een moment dat er iets moet gebeuren. Zorg dat u dan weet wat u moet doen. Inventariseer of uw woonomgeving straks voldoende netwerk en vangnet biedt. Hoe staat het met uw pensioen en uw hypotheeklasten of huur? Is het genoeg om te kunnen blijven wonen waar u nu woont. Hebt u genoeg geld om bij te kunnen dragen aan zorg aan huis of eventuele aanpassingen?”

Wat wil de Nederlandse senior voor woning?  

Mocht het nodig zijn om te verhuizen, dan heeft de Nederlandse senior een wensenlijst. Ronald van der Schaaf, wethouder in Groningen heeft daar onderzoek naar gedaan. De ideale seniorenwoning is toegankelijk en heeft zorgmogelijkheden, maar is wel een ‘echt huis’ met twee a drie slaapkamers. Het staat in een gemengde wijk, heeft een niet al te grote eigen tuin en veel gedeelde openbare ruimte. Goede winkels, openbaar vervoer en zorg in de buurt.”

Wilt u het hele artikel uit ANBO-Magazine plus de tips lezen, klik dan hier