15 december 2015

ANBO Magazine interviewt Van Rijn een jaar na zorghervorming

Op 1 januari van dit jaar ging de organisatie van de langdurige zorg radicaal op de schop. Het doel: meer maatwerk bieden en tegelijkertijd kosten besparen. Waar mag er nog wel een tandje bij? ANBO Magazine vroeg het aan de man die verantwoordelijk is: staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

ANBO Magazine (AM): Precies een jaar geleden spraken wij u ook voor ANBO Magazine. (…) Met de stelselwijziging wilde u de zorg dichterbij mensen brengen (…). In hoeverre is het het afgelopen jaar gelukt om dat waar te maken?

Martin van Rijn (MvR): “We zitten nog midden in het veranderingsproces, maar het gaat in ieder geval de goede kant op. Vorig jaar rond deze tijd leefden er nog grote zorgen over of gemeenten op 1 januari wel hun zaakjes op orde zouden hebben, of ze wel op tijd alle benodigde zorg konden inkopen. Gelukkig is dat het geval gebleken: er zijn bij de overdracht van taken geen grote gaten gevallen. Langzamerhand beginnen we ook de echte winst van de nieuwe werkwijze te zien. (…)

AM: ANBO ziet in de praktijk inderdaad veel goede dingen gebeuren. Tegelijkertijd horen we ook verhalen van leden die slecht door hun gemeenten worden voorgelicht, of die zonder fatsoenlijk onderzoek ineens minder thuiszorg krijgen.

MvR: “Die verhalen hoor ik helaas ook. Het is heel belangrijk dat burgers begrijpen waar ze wel en niet recht op hebben, dat ze zorg op een simpele manier kunnen aanvragen. En als je tijdens een keukentafelgesprek- het gesprek dat de gemeente voert om te bepalen of en zo ja hoeveel zorg iemand nodig heeft- niet correct bejegend voert, is dat waardeloos. Op sommige plekken in het land moet het dus echt nog beter.

AM: Waarom leven sommige gemeenten de wet dan niet gewoon na? 

MvR: “Het is een nieuwe werkwijze, dat is natuurlijk wennen. Bovendien moesten er in korte tijd heel veel keukentafelgesprekken gedaan worden. Maar dat is nog geen reden om je niet aan de wet te houden.”

Benieuwd naar het hele interview? Klik dan hier.