27 juni 2017

ANBO Magazine 4: dossier ouderenzorg

ANBO Magazine staat deze keer in het teken van de langdurige zorg: hoe is het écht in de zorg? ANBO-bestuurder Liane den Haan en woordvoerder wonen en zorg Renée de Vries besloten als reactie op alle negatieve publiciteit over verpleeghuizen om te gaan kijken hoe het gaat in de langdurige zorg. Drie dagen praatten ze met verpleegkundigen, bewoners en familie. En natuurlijk werkten en leefden ze mee. 

Lees het verslag van drie dagen wonen en werken in De Heemhaven

'Net als thuis'

Het wonen-en-werken-weekend vindt plaats in De Heemhaven, één van de elf woonzorgcentra van zorgorganisatie Zorgbalans. In de Heemhaven moet het voor bewoners ‘net als thuis’ zijn: ze kunnen niet meer zelfstandig wonen, maar ze geven hun zelfstandigheid en zeggenschap niet op. Elke bewoner kan zich volledig vrij door het drie verdiepingen tellende gebouw bewegen. Er wordt geen dagindeling opgelegd en bewoners mogen zelf beslissen of ze gezelschap zoeken in één van de huiskamers, of dat ze liever even alleen zijn. 

Het is al snel duidelijk dat er bij Zorgbalans een stevige visie is op goede zorg: alles draait om het welbevinden van de bewoner. Met liefdevolle en mensgerichte zorg, gebaseerd op een persoonlijke band tussen zorgverlener en bewoners, goede kwaliteitsafspraken en gezond verstand. “Ook hier gaat wel eens iets mis. Dat kan ook niet anders: het is ingewikkeld om breekbaar te worden, voor bewoners, maar net zo goed voor familieleden. We maken daarom goede afspraken, ook als mensen hun voorkeuren niet meer zo goed kunnen verwoorden. We proberen altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat mensen gewend zijn", zo zegt directeur WimJan Egberts. 

Maak kennis met bewoners en personeel

Liane en Renée voerden gesprekken met verpleegkundigen en verzorgenden en met bewoners. Hen werd gevraagd hoe ze hun leven in het verpleeghuis beleven. Maak kennis met Nancy Gmelig Meyling, Magda Assendelft en Ans Stroijckens, drie dames die al vele jaren in De Heemhaven wonen, en het huis de laatste jaren flink hebben zien veranderen. Ook ziet u het verplegend en verzorgend personeel: Patricia Sint en Suzanne Oussoren, Carina Schoorl en Vincent Tiggelman, Minke Jaspers en Marjolein ten Dam. 

ANBO.nl/Heemhaven