10 mei 2019

ANBO maakt afspraken met CBR over oplossing wachttijden

Een deel van de mensen die hun rijbewijs moeten verlengen, lopen aan tegen lange wachttijden bij het CBR. De wachttijden zijn zo lang dat mensen nog geen uitsluitsel hebben over de verlenging van hun rijbewijs, terwijl hun oude rijbewijs al is verlopen. Dat moet snel worden opgelost, vindt ANBO. Daarom stuurden we in maart 2019 een brief naar de Tweede Kamer en hebben we afspraken met het CBR gemaakt om tot oplossingen te komen. En die afspraken zijn er nu! Lees hieronder meer.

ANBO kreeg de afgelopen tijd veel telefoontjes van leden die last hebben van de te lange wachtlijsten bij het CBR. ANBO-bestuurder Liane den Haan: "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen niet meer auto kunnen rijden omdat het CBR hun rijbewijs niet op tijd kan verlengen." Gelukkig gaf de minister van Infrastructuur en Waterstaat als reactie op onze brief van maart aan dat er een tegemoetkoming moet komen voor automobilisten die hun rijbewijs te laat verlengd krijgen of hebben gekregen door de chaos bij het CBR.

Snelle oplossing nodig

Den Haan: "Vanuit ANBO wilden we dat er snel oplossingen bij het CBR zouden komen. Want als iemand met zijn auto naar het ziekenhuis moet voor een afspraak, kan hij niet wachten tot de minister met een voorstel komt. Vooral in gebieden waar het aanbod van openbaar vervoer onvoldoende is en dus om die reden geen alternatief kan zijn, is snel een oplossing nodig. Daarom zijn we vanuit ANBO met het CBR gaan praten. En we hebben de afspraak gemaakt dat ANBO-leden die tegen de lange wachttijd aanlopen, zich bij ANBO kunnen melden, zodat we hen samen met het CBR snel kunnen helpen."

Dit zijn de voorwaarden voor snelle hulp:

  • U hebt de gezondheidsverklaring 90 dagen geleden of nog eerder ingediend
  • Uw rijbewijs is verlopen of verloopt binnen 10 dagen
  • U geeft ANBO een verklaring dat wij voor u bij het CBR kunnen bemiddelen (dit is nodig in verband met privacyregels)

Daarnaast moet er sprake zijn van een schrijnende situatie, doordat:

  • u beroepsmatig afhankelijk bent van het rijbewijs (bijvoorbeeld als koerier);
  • er speciale omstandigheden zijn in de familie zoals mantelzorg; 
  • of uw theoriecertificaat binnen vier maanden dreigt te verlopen.

Hulp nodig? ANBO Raad & Daad staat u bij!

Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden? Neem dan snel contact op met ANBO Raad & Daad, telefoon 0348 – 46 66 88 of e-mail: raadendaad@anbo.nl.

Inkomen