19 maart 2021

ANBO: Kom met extra voorlichting over AstraZeneca

ANBO snapt dat de minister De Jonge volgende week weer verder gaat met AstraZeneca, als de experts dat adviseren. Maar wij vinden wel dat de overheid dan heel goed moet uitleggen hoe het nu precies zit met dit vaccin.

De meest gestelde vraag bij onze Corona-advieslijn is: wanneer ben ik aan de beurt? Veel ouderen willen kennelijk graag zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Wel maken ouderen zich grote zorgen over de betrouwbaarheid van het vaccin van AstraZeneca.

Ernstige bijwerkingen

In de media kwamen eerst berichten dat het AstraZeneca-vaccin minder geschikt zou zijn voor ouderen. Dat kwam omdat er te weinig ouderen in het onderzoek naar dit vaccin zaten om iets over die doelgroep te zeggen. Nu zie je berichten dat er bij hoge uitzondering ernstige bijwerkingen kunnen optreden zoals bloedstolsels.

Extra voorlichting

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft bevestigd dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is. De bekende gevallen zijn beoordeeld en het EMA geeft aan dat het een zeer klein risico betreft om klachten te ontwikkelen.

Daarom hervat de overheid in de week van 22 maart het vaccineren met het coronavirus van AstraZeneca. ANBO vindt dat er dan extra voorlichting moet komen. Wat ons betreft interactief: ouderen moeten ook volop de gelegenheid krijgen om hun zorgen te uiten en vragen te stellen.

Alternatief vaccin

Ouderen vragen ons ook of ze kunnen kiezen tussen vaccins. Inmiddels is ook het Janssen-vaccin goedgekeurd. Daarom willen we ook dat de minister gaat uitzoeken in hoeverre dat vaccin nu een rol kan spelen voor ouderen tussen 60 en 65 jaar; de leeftijdscategorie waar AstraZeneca voor ingezet wordt.

Bekijk het nieuwsbericht van de Rijksoverheid

Naar overzicht
anbo-gezondheid-vaccineren-08
Gezondheid