1 november 2021

ANBO houdt vinger aan de pols bij verdwijnen acceptgiro

Het verdwijnen van de acceptgiro zal voor ouderen die niet internetbankieren lastig worden. ANBO zal dan ook goed de vinger aan de pols houden of de overstap naar alternatieven goed verloopt. Wel is ANBO blij dat het mogelijk blijft om op papier overschrijvingen te doen.

Het is al jaren bekend dat de acceptgiro op enig moment zal worden afgeschaft. Het gebruik is enorm afgenomen; in 2012 werden nog zo’n 42 miljoen acceptgiro’s ingediend, eind dit jaar zijn dat er naar verwachting nog geen 4 miljoen.

Van belang

De acceptgiro verdwijnt definitief per 1 juli 2023. ANBO vindt het vooral belangrijk dat ouderen die niet internetbankieren een papieren alternatief hebben voor de acceptgiro.

Daarin is voorzien, zodat mensen de komende anderhalf jaar kunnen wennen aan het alternatief en ermee leren omgaan. ANBO zal de eigen vrijwilligers inzetten om leden te helpen bij de overstap als dat nodig is.

Zelf invullen

Bedrijven en organisaties kunnen nu al een standaard betaalinstructie sturen in plaats van een acceptgiro. De Belastingdienst bijvoorbeeld gebruikt deze al. Het grote verschil met een acceptgiro is dat mensen zelf alle gegevens moeten invullen op een overschrijfkaart.

Bij het overschrijven kunnen makkelijk fouten worden gemaakt. Dat moet dan ook goed worden gemonitord. Als blijkt dat het geregeld fout gaat, zal een oplossing moeten worden bedacht.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO houdt vinger aan de pols bij verdwijnen acceptgiro